Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ενα γράμμα στήριξης και αλληλεγγύης στην αντίσταση και την αυτονομία των Ζαπατίστας (Ιανουάριος 2019)


Ένα γράμμα στήριξης και αλληλεγγύης στην αντίσταση και την αυτονομία των Ζαπατίστας (Ιανουάριος 2019) 
Καντε κλικ εδώ
για να υπογράψετε το κείμενο αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας

Όσες και όσοι υπογράφουμε εδώ, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άνθρωποι καλής θέλησης, καθώς επίσης και οργανώσεις, ενώσεις και συλλογικότητες από διάφορες χώρες, δηλώνουμε:
—την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στον EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του, και
—την αγανάκτησή μας για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, ψεμάτων και συκοφαντιών εναντίον του, η οποία εξελίσσεται σήμερα στο Μεξικό και αλλού.
Για εμάς, όπως και για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο αγώνας των Ζαπατίστας αποτελεί παράδειγμα αντίστασης, ακεραιότητας, συνέπειας και πολιτικής δημιουργικότητας. Η κραυγή τους  «Ya Basta!» που ακούστηκε πριν 25 χρόνια σε όλο τον πλανήτη, υπήρξε ένα κομβικό  γεγονός και ήταν εκείνη που έδωσε το έναυσμα  για τις μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Ήταν η κραυγή τους που άνοιξε το δρόμο για την κριτική ενός μοντέλου που εκείνη την εποχή έμοιαζε να θριαμβεύει απόλυτα και τελεσίδικα. Ήταν επίσης -και παραμένει- η έκφραση του δίκαιου αγώνα των ιθαγενών λαών ενάντια στην καθυπόταξη και την περιφρόνηση αιώνων, και υπέρ του δικαιώματός τους στην αυτονομία. Η λαϊκή αυτοδιακυβέρνηση που έβαλαν σε πράξη οι Ζαπατίστας μέσα από τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης τους (Juntas de Buen Gobiernο), αποτελεί ένα παράδειγμα πραγματικής και ριζοσπαστικής δημοκρατίας, που μπορεί να εμπνεύσει τους αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και αξίζει να μελετηθεί σε όλες τις σχολές κοινωνικών επιστημών του πλανήτη. Η οικοδόμηση της ζαπατιστικής αυτονομίας αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη, έντιμη και κριτική αναζήτηση ενός εναλλακτικού και χειραφετητικού  σχεδίου, υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός κόσμου, ο οποίος μοιάζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια βαθιά κρίση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, οικολογική και ανθρωπιστική ταυτόχρονα.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ζαπατιστικές κοινότητες και οι ιθαγενείς λαοί στο Μεξικό. Τα σχέδια μεταλλευτικής, τουριστικής και αγροτοβιομηχανικής εκμετάλλευσης και «ανάπτυξης» καθώς και τα σχέδια εγκατάστασης τουριστικών και εμπορευματικών υποδομών στα εδάφη τους είναι – όπως καταγγέλλουν το Ιθαγενικό Εθνικό Συνέδριο και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης- ευθεία επίθεση στους αγώνες τους και στοχεύουν στην αλλοίωση του τρόπου ζωής τους.
 Ειδικά αυτή εδώ τη στιγμή, σε αυτή εδώ τη συγκυρία, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μεγα-σχέδια που προωθεί η μεξικάνικη κυβέρνηση στο νότο του Μεξικού.  Σχέδια όπως ο Trans-isthmus Corridor (ένωση Ατλαντικού-Ειρηνικού μέσω ενός μεγα-αυτοκινητόδρομου), η «δεντροφύτευση» ενός εκατομμυρίου εκταρίων γης (κάθε εκτάριο αντιστοιχεί σε δέκα χιλιάδες στρέμματα γης) για αγροτοβιομηχανική εκμετάλλευση και το λεγόμενο «Τρένο των Μάγιας» -ονομασία που ο υποδιοικητής Μωυσής, εκπρόσωπος του EZLN, κατήγγειλε ως εξευτελισμό και πρόκληση απέναντι στους ιθαγενείς λαούς- μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Πέρα από τις ολέθριες συνέπειες αυτών των σχεδίων για το περιβάλλον, πέρα από τις συνέπειες της ανάπτυξης ενός μαζικού τουρισμού, καταγγέλλουμε και τη βιασύνη με την οποία ξεκίνησε ήδη το μεγα-πρότζεκτ «Τρένο των Μάγιας» στις 16 του περασμένου Δεκέμβρη: με ένα ψευδοτελετουργικό «Σπονδή στη Μάνα Γη για να μας δώσει την άδειά της» – που ο εκπρόσωπος των Ζαπατίστας και ιθαγενικές οργανώσεις κατήγγειλαν ως εξωφρενική πρόκληση- ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Μανουέλ Ομπραδόρ, εγκαινίασε ένα έργο που αγνοεί παντελώς τα στοιχειώδη δικαιώματα των ιθαγενών λαών. Δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (OIT) και από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τους ιθαγενείς λαούς και προβλέπουν ότι κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε ιθαγενικά εδάφη εάν προηγουμένως δεν έχει ακουστεί πραγματικά, ελεύθερα και κατόπιν σωστής ενημέρωσης η άποψη των ιθαγενών λαών. Πράγμα που σημαίνει ότι το Μεξικό, αυτή τη στιγμή, παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, τις οποίες έχει υπογράψει.
Επιδοκιμάζουμε την απόφαση του EZLN να απορρίψει αυτά τα μεγάλα σχέδια, που βλάπτουν σοβαρά τις αυτόνομες περιοχές και τις μορφές ζωής των ιθαγενών λαών, ιδιαίτερα των λαών Μάγιας που κατοικούν στα νοτιοανατολικά του Μεξικό.
Καταγγέλλουμε εκ των προτέρων κάθε επίθεση εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων, είτε γίνουν απευθείας από το ίδιο το μεξικάνικο κράτος, είτε από διάφορες ομάδες και οργανώσεις «πολιτών», ένοπλες ή άοπλες.
Καθιστούμε τη μεξικάνικη κυβέρνηση υπεύθυνη για όποια σύρραξη μπορεί να συμβεί εξαιτίας αυτών των μεγάλων έργων, που αντιστοιχούν σε ένα ξεπερασμένο, αβάσιμο και καταστροφικό μοντέλο «ανάπτυξης», και αποφασίστηκαν από την κορυφή της εξουσίας παραβιάζοντας ανοικτά τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών.
Καλούμε κάθε μεγαλόψυχο άνθρωπο να κλείσει τ’ αφτιά του στη σημερινή παραπληροφόρηση σχετικά με τη ζαπατιστική εμπειρία και τα παραπάνω μεγάλα έργα, και να επαγρυπνεί ενόψει του κινδύνου εξαπόλυσης επιθέσεων εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων και των ιθαγενών λαών του Μεξικού.
Επισης ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου ,7.30 μμ. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για συντονισμό αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας.
Η συνάντηση θα γίνει στο Πέρασμα, Ζωοδόχου Πηγής 95-97 και Ισαύρων στις 7.30μμ.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ


 ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ                                 
            ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ




Σημαντική νίκη του κινήματος για την προστασία των ιστορικών μνημείων είναι η ανάκληση από τον ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτο, της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για τη μεταβίβαση 2.329 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει τόσο εξαιτίας των πολύμορφων αντιδράσεων των κινημάτων όσο και εξαιτίας της λαϊκής αγανάκτησης και κατακραυγής, που προκάλεσε η παράδοση χιλιάδων ιστορικών μνημείων στους δανειστές. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα υπό εκποίηση μνημεία, ήταν η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Σπιναλόγκα και η Ροτόντα.
Εκτός όμως από τα μνημεία που είχαν μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο, υπάρχουν και χιλιάδες άλλα ιστορικά μνημεία σε όλη τη χώρα που καταστρέφονται ή απαξιώνονται ή παραδίδονται για κερδοσκοπική δραστηριότητα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των κρατικών υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για την φύλαξη των μνημείων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “τριπλή” απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για της δραστική μείωση του αρχαιολογικού χώρου του π. αεροδρομίου του Ελληνικού (από 3300τμ σε 250τμ),προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι “επενδυτές” της Lamda Development, η εισήγηση της διευθύντριας της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων για τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του 2ου π.Χ αιώνα στη Χαλκιδική, από τις εξορύξεις για χρυσό που πραγματοποιεί στις Σκουριές η καναδική πολυεθνική Ελ Ντοράντο. Αντίστοιχα, στη Βουλιαγμένη, η πολυεθνική εταιρία Jermyn Real Estate, εκτός από το δάσος που καταστρέφει, απαξιώνει ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα μαζί με άλλα ιερά μνημεία, τα οποία θα αποτελούν απλά διακοσμητικό ντεκόρ στις πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπογραφές των υπουργών, με τελευταία αυτή του κ Σταθάκη, προκειμένου να εκποιηθεί η Ακαδημία του Πλάτωνα, στην πολυεθνική Artum-Blackrock για να κατασκευάσει mall, μια καταστροφική “επένδυση” που, προς το παρόν, έχει αποσοβηθεί και από τις κινητοποιήσεις των κινημάτων.


Η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, επισημαίνει ότι, όπως αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα παραδείγματα, όπως και άλλα από διάφορες περιοχές της χώρας, το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα ιστορικά μνημεία, αλλά αντίθετα διευκολύνουν την εκποίησή τους και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την καταστροφή τους.


Μπροστά στην κατάσταση αυτή καλούμε τα κινήματα και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να αγωνισθούμε, για να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ιστορικά μνημεία ανήκουν στην κοινωνία και αποτελούν κοινά αγαθό. Επομένως μόνο οι πολίτες οργανωμένα, μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις, τους συλλόγους και τα κινήματα στα οποία συμμετέχουμε, μπορούμε όχι μόνο να προστατέψουμε αλλά και να διαχειριστούμε την πολιτική κληρονομιά σε όφελος της κοινωνίας.

Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία



www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com







.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΕΡΑ ΑΡΤΕΜΙΔΑ /ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ



 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΜΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Με σύνθημα   “Όχι στην εκποίηση των ιστορικών μνημείων-Ο πολιτισμός είναι πάνω από τα κέρδη“, η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία πραγματοποίησε  κινητοποίηση και ξενάγηση διαμαρτυρίας εναντίον της εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του αρχαιολογικού  χώρου, όπου βρίσκονται οι ναοί της Αγροτέρας  Αρτέμιδας και του  Μειλίχιου Δία.
Ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, που μίλησε για τη σημασία των μνημείων, ανέφερε ότι ο αρχαιολογικός χώρος που κινδυνεύει να παραδοθεί για κερδοσκοπική δραστηριότητα, κατά την αρχαιότητα βρισκόταν σε μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή κοντά στον ποταμό Ιλισό, όπου επίσης βρίσκονταν πολλά αρχαία μνημεία και στις δύο όχθες του ποταμού και  τα οποία σήμερα ονομάζονται “Παριλίσια  μνημεία “.
Για να έχουν λοιπόν οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες, που παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο και βροχή) έδωσαν το παρόν στην κινητοποίηση, συνολική εικόνα του χώρου η ξενάγηση ξεκίνησε από δωρικό περίπτερο Ναό του Ολυμπίου Δία, έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στον αρχαίο κόσμο και συνεχίστηκε με τα ρωμαϊκά λουτρά καθώς και στα παριλίσια  μνημεία (Ναός Δελφινίου  Απόλλωνα, Ιερό  που αποδίδεται στον Κρόνο και τη Ρέα, το Δικαστήριο που σύμφωνα με το μύθο δικάστηκε ο Θησέας για το φόνο του Πάλλαντα και άλλα).
Στη συνέχεια πεζοπορώντας φτάσαμε στο χώρο του ιερού της  Αγροτέρας  Αρτέμιδας, που  βρίσκονταν στην άλλη όχθη του Ιλισού, στους πρόποδες του λόφου του Αρδηττού, ενός από τους δασωμένους λόφους της περιοχής, όπου σύχναζαν οι Αθηναίοι για αναψυχή ή πήγαιναν για κυνήγι.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας  Αρτέμιδας, πολύ κοντά στον οποίο πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ένας άλλος αρχαίος Ναός, του Μειλίχιου Δία, μίλησε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από τον τοπικό Σύλλογο “Αρδητός” και μας ενημέρωσε για τους αγώνες που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να προστατέψουν τα μνημεία. Επίσης τόνισε  ότι είναι η πρώτη φορά που η προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κάνει πρόταση να εκποιηθεί ο χώρος, αν και από το 1960 έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός και μέχρι σήμερα τρείς φορές έχει ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), να απαλλοτριωθεί, για να συνεχισθούν οι ανασκαφές.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Αντώνης Μαούνης μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), ο οποίος δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στο Σύλλογο του.
Τέλος, όσοι και όσες πήραμε μέρος στην κινητοποίηση συμφωνήσαμε ότι ο αγώνας για να μην  οικοδομηθεί  ο Ναός της Αγροτέρας  Αρτέμιδας και του Μειλίχιου Δία, πρέπει να συνεχισθεί συντονισμένα. Στόχος είναι να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης των μνημείων για οικοδόμηση και να υλοποιηθεί η πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει η απαλλοτρίωση του χώρου, να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες και να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος περιπάτου και αναψυχής.
Κλείνοντας την κινητοποίηση ο Μάκης Σταύρου εκ μέρους της Σύμπραξης για τα Ιστορικά Μνημεία επισήμανε ότι δεν κινδυνεύει μόνο ο Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδας, αλλά και όλα σχεδόν τα Ιστορικά Μνημεία της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη χιλιάδων από αυτά στο Υπερταμείο,  με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη, κατέληξε, να συγκροτηθεί ένα μέτωπο κινημάτων, συλλογικοτήτων και πολιτών για την προστασία και ασφάλιση των μνημείων, αφού το κράτος παρά τις διακηρύξεις του όχι μόνο δεν τα προστατεύει, αλλά ευνοεί την εκποίηση και την παραχώρησή τους για επενδύσεις.
                                                                                   14/1/2019
Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία




Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ


                                       ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 
Ένας κηρυγμένος από το 1960 αρχαιολογικός χώρος, στους πρόποδες του Αρδηττού, κοντά στην ανατολική όχθη του Ιλισού, στην περιοχή, που κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Άγρα ή Άγραι, κινδυνεύει να εκποιηθεί και να παραδοθεί στην επενδυτική βουλιμία ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι ο χώρος που λατρευόταν η  Αγροτέρα Αρτέμιδα, μια από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κεντρο της Αθήνας,  όπου βρίσκονται και άλλα παριλίσια μνημεία καθώς και ο ναός του Ολυμπίου Διός.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, επίκειται συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού  Συμβουλίου (ΚΑΣ) όπου θα συζητηθεί  η εισήγηση της αρμόδιας διευθύντριας  της  Γ Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την οποία ζητά την υπό όρους δόμηση του οικοπέδου 1390τμ., όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ έχει ζητήσει  τρεις φορές (!1964, 1995 και 2002 την απαλλοτρίωση του χώρου και παρά το γεγονός επίσης ότι εκτός από τα θεμέλια του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, σε πρόσφατη ανασκαφή αποκαλύφθηκαν θεμέλια ναού, που αποδίδεται στο Μειλίχιο Δία.
Είναι φανερό, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος  Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι “oι ευθύνες των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών είναι προφανείς.  Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά προσβάλλει βάναυσα τη νομιμότητα”. Αυτό βέβαια ισχύει και για  δεκάδες μνημεία σε όλη τη χώρα έχουν εκποιηθεί ή εκποιούνται στο βωμό των “επενδύσεων”, αλλά κυρίως για  χιλιάδες άλλα μνημεία, που με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο για “αξιοποίηση”.
H Σύμπραξη για τα ιστορικά Μνημεία, όπως αναφέρει και στο ιδρυτικό της κείμενο, τονίζει για μια ακόμη φορά ότι μόνο οι πολίτες μέσα από τα οργανωμένα κινήματα μπορούν να σταματήσουν την πολιτική της εκποίησης των ιστορικών μνημείων και τη μετατροπή τους σε εμπορεύματα
Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουμε ξενάγηση διαμαρτυρίας εναντίον της εκποίησης του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, με σκοπό να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τη σημασία των μνημείων και παράλληλα να διεκδικήσουμε την υλοποίηση της πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος στην ανακοίνωσή του τονίζει: “Ο χώρος της Αγρτέρας Αρτέμιδας, που αποτελεί αρχαιολογική ενότητα με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών  εργασιών και των αναγκαίων μελετών, να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου” 
Την ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου, και εκτός από το Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδας θα περιλαμβάνει και τα άλλα παριλίσια μνημεία, όπως και το Ναό του Ολυμπίου Διός.
Συνάντηση Σάββατο 12 Ιανουαρίου, 11πμ, μπροστά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ολυμπίου Διός, απέναντι από το Ζάππειο  
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Νόρα Πολυδούρη 6949138298