Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


                                   
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή φίλων της Εναλλακτικής δράσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου, η προγραμματισμένη επιστημονική εκδήλωση σχετικά με την υδάτινη ιστορία του Αμαρουσίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο ιστορικός και πρόεδρος της  Εναλλακτικής Δράσης Μάκης Σταύρου, ο οποίος τόνισε ότι η οργάνωση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των ιστορικών μνημείων, διότι διατρέχουν μεγάλους κινδύνους εμπορευματοποίησης,  υποβάθμισης και καταστροφής. Για το λόγο αυτό η
Εναλλακτική Δράση στηρίζει τη Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, μια συλλογικότητα που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών  σε κάθε δήμο που θα ασχοληθούν με τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με αντίστοιχες  συλλογικότητες καθώς και με επιστημονικούς φορείς σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν  παρόμοια προβλήματα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο φοιτητής, Θοδωρής Λυμπερόπουλος, που συντονίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδων Σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία, και αναφέρθηκε καταρχήν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτών των ομάδων, με στόχο να συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες τόσο στην προστασία όσο και στην ανάδειξη και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων, αφού το κράτος αποδεδειγμένα όχι μόνο αδιαφορεί για αυτά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτή της εκποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως και της ένταξης 2500 μνημείων στο υπερταμείο,  στηρίζει την εκποίησή τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν οι ομάδες της Σύμπραξης ανά δήμο.
Ο Φώτης Ζώης, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος Αμαρουσίου, μίλησε για την ομάδα της Σύμπραξη που έχει δημιουργηθεί στο Μαρούσι και τις προσπάθειες που καταβάλλει αφενός μεν για να διαδώσει  την ιστορική γνώση στους κατοίκους της περιοχής και αφετέρου να τους ενεργοποιήσει για την προστασία των μνημείων. Με ξεναγήσεις, σεμινάρια ιστορίας και επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, ο ομιλητής τόνισε ότι: προσπαθούμε να  φέρουμε τα ιστορικά μνημεία στο επίκεντρο της προσοχής, τόσο των πολιτών όσο και της δημοτικής αρχής και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ελπίζουμε, και θα προσπαθήσουμε για αυτό, ότι θα συσπειρώσουμε και νέα μέλη σε αυτή την πρωτοβουλία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Πάλλης, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το θέμα της ομιλίας ήταν: "ΜΑΡΟΥΣΙ: Η ΥΔΑΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , ο ρόλος του νερού στην εξέλιξη της περιοχής από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα". Η αναλυτική παρουσίαση του θέματος, τόσο με τον εύληπτο λόγο όσο και με εικόνες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η σύνδεση της ιστορίας του νερού με την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην Αττική και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη και η εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής στα ρωμαϊκά, βυζαντινά και νεότερα χρόνια,  σε σύνδεση πάντα με το ρόλο του υδάτινου στοιχείου, εκτός του ότι προσέφερε πολλές γνώσεις για την περιοχή, είχε και μια πρωτοτυπία που αφενός έκανε σαφές σε όλους το γιατί η ιστορική εξέλιξη του Αμαρουσίου έχει  ιδιαίτερη σχέση με το νερό και αφετέρου πως η πορεία αυτή έφθασε μέχρι τις ημέρες μας. 
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία  η Εύα Μπάδα, αρχαιολόγος.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη, υπεύθυνη πολιτιστικών του δήμου, η οποία εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Διακολιού, Πέτρος Κούκουζας και Λευτέρης Μαγιάκης, ο Νίκος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Φιλοθέης και ο Βασίλης Μπακάλης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου ΚΑΤ. Ζητούμε συγνώμη, αν κάποιος ή κάποια εκπρόσωπος φορέα που παραβρέθηκε δεν έγινε αντιληπτός/ή
Τέλος ευχαριστούμε το Δήμο Αμαρουσίου για την παραχώρηση της αίθουσας.
                                                                                       19/2/2020
Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

Σημ. Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και όσοι/ες ενδιαφέρονται να προμηθευθούν το DVD μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Άννα Καλουμένου 6944207403

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


Η συνολική ανάδειξη των μνημείων της Λαυρεωτικής συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, την παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την πολιτισμική ανάδειξη και ανάπτυξη των μνημείων της Λαυρεωτικής μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου. Για τα απαιτούμενα έργα στη Λαυρεωτική θα χρησιμοποιηθούν πιστώσεις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στην προγραμματική σύμβαση είναι η ανάδειξη και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Θορικού, οι Αρχαίες Μεταλλευτικές Στοές ώστε να είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο. Η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Λαυρίου θα βασιστεί στην ήδη υπάρχουσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μεριμνήσουν ώστε να γίνει αποκατάσταση των νεωτέρων μνημείων, όπως το κτηριακό συγκρότημα της κεντρικής αγοράς Λαυρίου (Τα Ψαράδικα).
Παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των νεώτερων μνημείων, ο Δήμος θα προχωρήσει στη χάραξη ενός πολιτιστικού περιπάτου που θα συνδέει τα αρχαία μεταλλεία με τον εθνικό δρυμό και τη νεότερη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Η μελέτη περιλαμβάνει τη διασύνδεση των μνημείων με διάφορα μέσα μεταφοράς, -τρενάκι-, σε μια απόσταση που θα ξεκινά από το θέατρο του Θορικού και θα φτάνει μέχρι το Σούνιο.
Το ΥΠΠΟΑ για να επισπευσθούν οι σχετικοί χρόνοι θα συντονίσει συνάντηση εργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Περιφέρειας Αττικής.  

Πληροφορίες Travelling news 14-2-2020

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


 tvsx   Αλέξανδρος Ζέρβας  1-2-2020

Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο των εργαζομένων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες η πρόθεση του υπουργείο Πολιτισμού μετατροπή του νομικού καθεστώτος 10 μουσείων της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός στόχος έχει να κάνει με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποκόπτοντάς τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κι ανοίγοντας την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών σε αυτά υπό το πρόσχημα της «αυτοχρηματοδότησής» τους.
Η κυβερνητική εξαγγελία για τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αφορά τα μουσεία Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Επιγραφικό, Νομισματικό, Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Ασιατικής Τέχνης. Μουσεία δηλαδή με μεγάλες επισκεψιμότητες,  τα έσοδα των οποίων, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, συνδράμουν στην συντήρηση μικρότερων μουσείων της χώρας και αρχαιολογικών χώρων, επιπλέον καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ ενώ συμβάλλουν στα κονδύλια που δίνονται σε πολίτες για απαλλοτριώσεις ακινήτων που αφορούν  αρχαιολογικούς σκοπούς.
Ήδη πάντως  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και άλλα σωματεία εργαζομένων εξέφρασαν πριν από λίγες μέρες την κάθετη αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, προαναγγέλλοντας δυναμική αντίδραση εφόσον επιχειρηθεί να τεθούν σε εφαρμογή.
Που εδράζονται οι βασικές τους διαφωνίες και ποιους κινδύνους βλέπουν να απορρέουν;
«Αντισυνταγματική προσπάθεια εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
Για «σαφή προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος» κάνει λόγο μιλώντας στο tvxs η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σταματία Μαρκέτου.
«Να πούμε κατ’ αρχάς ότι τα μουσεία αποτελούν κι αυτά ένα μέρος του ενιαίου συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Από τη στιγμή λοιπόν που το Σύνταγμα λέει στο άρθρο 24 ότι όλη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καθήκον του κράτους, κατά συνέπεια και τα μουσεία, εμείς θεωρούμε πως μια τέτοια κίνηση είναι αντισυνταγματική» συνεχίζει η κυρία Μαρκέτου και προσθέτει: «Βεβαίως μπορεί η άλλη πλευρά να υποστηρίξει πως και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κρατικά είναι, δεν ανήκουν σε ιδιώτες. Η ιδιαιτερότητα όμως σε ό,τι έχει να κάνει με τυχόν μετατροπή των εν λόγων μουσείων σε ΝΠΔΔ και η απόσπασή τους από τον Ενιαίο Φορέα Προστασίας των Μνημείων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι πως -σε τέτοια περίπτωση- θα αποκτήσουν ειδικούς σκοπούς, δε θα έχουμε να να κάνουμε δηλαδή με τους σκοπούς του δημοσίου συμφέροντος».
Με βάση αυτά διευκρινίζει: «Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν, δεν θα μπορούν να έχουν την ίδια ευελιξία τα σχολεία να έρχονται όποτε θέλουν, δε θα έχουν τις μέρες που τα μουσεία είναι ελεύθερα για το κοινό».
Υπενθυμίζει ότι «και το 2011 είχαν μαζευτεί υπογραφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όταν πάλι είχε ακουστεί πως θα αποσπαστούν τα μουσεία και θα γίνουν αυτόνομα. Θα πρέπει να πούμε εδώ πάντως πως τα μουσεία, αυτά τα 10 στα οποία αναφέρονται είναι αυτόνομα, δεν ανήκουν δηλαδή σε κάποια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ωστόσο έχουν αυτή την αλληλεπίδραση και τη στενή σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τις Εφορείες».
«Δεν μπορούν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα τα μουσεία - Έχουμε δει τι κάνουν οι ιδιώτες»

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα περί «αυτοχρηματοδότησης», η κυρία Μαρκέτου  είναι σαφής:  «Στην πραγματικότητα τα μουσεία δεν μπορούν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, κακά τα ψέματα. Πάντα θα χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους. Ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο από άποψης προσέλευσης επισκεπτών και εσόδων γενικότερα, δεν είναι αυτοχρημοδοτούμενο».
Ταυτόχρονα, έχει και παραδείγματα προς αποφυγή, τα οποία μας παραθέτει: «Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, για παράδειγμα, το οποίο είναι ΝΠΔΔ, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έρχονται οι πρόεδροί του λένε θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο και δε γίνεται τίποτα. Είναι κρίμα όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς αν υπήρχε καλύτερη λειτουργία του Ταμείου, τα μουσεία θα μπορούσαν να είναι πιο ανταποδοτικά. Θα μπορούσαν να είναι ακόμη και αυτοχρηματοδούμενα. Δε χρειάζεται ο ιδιώτης. Τον έχουμε δει άλλωστε τον ιδιώτη τι κάνει όταν μπαίνει. Έχουμε δει τι κάνει όταν μπαίνει στα κυλικεία. Όλα τα κυλικεία είναι κλειστά σήμερα. Κοιτάει πώς θα εκμεταλλευτεί το δημόσιο. Ακόμη και το ρεύμα το παίρνει από το Ελληνικό Δημόσιο ο “ενοικιαστής” του κυλικείου».
Επίσης, σημειώνει: «Εμείς έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, αν και δεν είναι το πεδίο μας. Έχουμε οργανώσει αναψυκτήρια μέσω ΕΣΠΑ, έχουμε οργανώσει πωλητήρια, αλλά παραμένουν κλειστά. Για να μη σας πως και το άλλο. Ότι μέσω ΕΣΠΑ υποτίθεται πως θα είχαμε  αύξηση του προσωπικού στα μουσεία. Εμείς πάντα δηλώναμε πόσες θέσεις εργασίας για να λειτουργήσουν τα καινούργια μουσεία που κάναμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα».
«Ζητούν να φύγουν λόγω φόβου οι εργαζόμενοι»
Αναφορικά με την αντιπαραβολή με τα ευρωπαϊκά μουσεία, η κυρία Μαρκέτου επισημαίνει:  «Τα μουσεία μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά τα ευρωπαϊκά. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι από μουσεία άλλων χωρών, από την Ιταλία, την Αγγλία, που έρχονται και βλέπουν τα μουσεία μας και τους ρωτάμε “τι παραπάνω θα έκανε ένα μουσείο αν είχε ένα ΔΣ και το σχήματα που έχουν στη δική σας πατρίδα;”. Πραγματικά οι άνθρωποι, επιστήμονες, διευθυντές σε μουσεία μας απαντάνε πως δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα παραπάνω».
«Είναι ουσιαστικά προνόμιο που έχουμε τα μουσεία εντός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στην Ιταλία που δε συμβαίνει αυτό, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα» αναφέρει επιπλέον η κυρία Μαρκέτου και συνεχίζει: .«Εκείνο που θέλω να πως επίσης είναι ότι εκείνο που κάνει τα ελληνικά μουσεία να ξεχωρίζουν, πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα αξιόλογα κι επιστημονικά άρτια, είναι σχέση που έχουν με τους αρχαιολογικούς χώρους. Μπορεί κανείς να φανταστεί το μουσείο των Μυκηνών -αν και δε βρίσκεται στη λίστα- ξεκομμένο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο μπορεί κανείς να δει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία; Δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω θέλουν να πετύχουν με αυτή την κίνηση».
Καταλήγοντας, δεν γίνεται να μην αναφερθεί και την κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μουσεία.  «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους. Υπάρχει ένας φόβος πως κάτι θα αλλάξει. Άλλωστε μας το είχε πει κι η υπουργός πως αν και σε πρώτη φάση δεν υπάρχουν αλλαγές, στη συνέχεια θα είναι αναπόφευκτες, καθώς θα φτιαχτεί διοικητικό συμβούλιο, θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή ένας μάντατζερ. Ο κόσμος λοιπόν φοβάται. Και ξέρετε έχει αρχίσει να απαξιώνεται και το μουσείο ήδη με τη φυγή αρκετού κόσμου λόγω του φόβου αυτού. Πολλοί δε θέλουν να εγκλωβιστούν σε μια κατάσταση, για την οποία δεν έχουν ενημέρωση. Ζητάνε έτσι λοιπόν να φύγουν, να μετατεθούν» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Μαρκέτου.