Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Παρέμβαση στους χώρους της Ακρόπολης /τσιμεντοποίηση χώρων για .....διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία !

Φιλοπάππου ( σύλλογος τοπικός)

4 ώρ.  ·30/10/20

Διαβάζουμε ανακοινώσεις του Υπ. Πολιτισμού για οδεύσεις ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη, απαντώντας σε στύλ ''δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου'' στα επικριτικα σχόλια απο πολλές μεριές. Βεβαίως, μας έχουν συνηθίσει να τα κάνουν όλα τέλεια, όπως τα τελευταία χρόνια με τα ύψη των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο που χρειάστηκε η προσφυγή πολιτών και οργανώσεων για να αναγκαστεί το Κράτος να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές που είχε βάλει το ΣτΕ και που του είχε ''διαφύγει να το κάνει όταν έπρεπε.

Αυτό το ΚΑΣ (κεντρ. Αρχ.Συμβούλιο) δεν έχει αριστεύσει σε αυτά τα θέματα.

Στου Φιλοπάππου συσσωρεύουν οικοδομικά υλικά. Έστρωσαν και τσιμέντο κοντά στο παλιό Αστεροσκοπείο. Έβαλαν και πινακίδες που μας ενημερώνουν για το τι επιτρέπεται και τι όχι, στην περιοχή ανάμεσα στον Λουμπαρδιάρη και το Αστεροσκοπείο. Έχουμε κάνει ήδη έγγραφο ερώτημα αν υπάρχει διοικητική πράξη που να διαφοροποιεί την εν λόγω περιοχή από τον υπόλοιπο λόφο και δεν έχουμε έως τώρα απάντηση.

Αν κάποιος πάει στον Λουμπαρδιάρη και δει σε τι κατάσταση βρίσκεται θα καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανίκανοι αλλά επικίνδυνοι για τα μνημεία. Εχουν περάσει 19 χρόνια απο τότε που υπήρχε έργο της ΕΑΧΑ με τίτλο '''Επαναφορα του αναπαυτηρίου του Πικιώνη (γνωστή καφετέρια του Λουμπαρδιάρη) στην αρχική του μορφή και λειτουργία''' Έμεινε ανεκτέλεστο για άγνωστους (γνωστούς) λόγους. Και 15 χρόνια απο την επιστολή του καθ. Χαρ. Μπουρα τότε υπεύθυνου για την συντήρηση των μνημείων της Ακροπόλεως και μαθητή του Πικιώνη, που ζητούσε την αποκατάσταση του συγκροτήματος του Λουμπαρδιάρη. Επίσης 16 χρόνια απο τότε που έπρεπε να έχουν αποσύρει τα εργοταξιακά κοντέινερ απο εκεί που προσβάλουν το μνημείο και χρησιμεύουν μόνο για να τρώνε ντελίβερι πίτσα οι αρχαιοφύλακες και να ψήνουν καφέ τωρα που εμεις διώξαμε τους καταπατητές της Πνύκας απο τους οποίους αγόραζαν τους καφέδες τους αρχαιολόγοι και αρχαιοφύλακες.

Σήμερα το υπ. Πολιτισμού, πιστό στις πνευματικές προδιαγραφές της πολιτικής του ηγεσίας, κάνει τσιμεντοειδείς επιστρώσεις για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ με αισθητική εργολάβου 3ης διαλογής, που ακυρώνουν την αισθητική των μνημείων που θα πάνε να θαυμάσουν οι ΑΜΕΑ.

Αυτά για αρχή. θα επανέλθουμε γιατί ετοιμάζονται αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.

Φιλοπάππου

Κοινότητα


 

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Πωλείται η ΄΄Σπιναλόγκα΄΄ της Σαλαμίνας

Πωλείται η "Σπιναλόγκα" της Σαλαμίνας

Η Σπιναλόγκα που φιλοξενούσε εξόριστους λεπρούς από το 1905 μέχρι το 1957 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ένα εξίσου σημαντικό μνημείο, είναι και το άγνωστο σε πολλούς, νησάκι του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, το "νησί νούμερο δύο" που από το 1865 έως το 1947 αποτελούσε τόπο εξορίας των ασθενών με χολέρα αλλά και λοιμοκαθαρτήριο των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που έφταναν στην χώρα μας.

Το νησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν η πύλη υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που υποχρεούνταν σε καραντίνα υπό τον φόβο των ασθενειών της εποχής. Η ιστορική αυτή νησίδα φαίνεται πως βγαίνει στο σφυρί, καθώς με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων παραχωρείται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου(ΤΑΙΠΕΔ), για να πάρει όπως φαίνεται σειρά για ξεπούλημα.

Ο δήμαρχος της Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβάρης, τόνισε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει «αποστολή σωτηρίας» δηλαδή να επιστρέψει η νησίδα στο δήμο Σαλαμίνας καθώς για κάποιες δεκαετίες είχε παραχωρηθεί στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού για τις λειτουργικές ανάγκες του.

Πηγή: enikos.gr 10/10/20


 

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


Ο Λόφος των Μουσών καταστρεφεται....