Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ


"Τονίζουμε ότι η πλειοψηφία του Κ.Α.Σ., που στήριξε την λύση της απόσπασης ενάντια στην εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας, αποτελεί μειοψηφία στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Υπογραμμίζουμε ότι με εμπάθεια και ακατανόητο για εμάς του αρχαιολόγους ρεβανσισμό η επιλογή της ανατροπής της ήδη ισχύουσας Απόφασης για διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων στην Βενιζέλου εν τέλει οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα στον εκτροχιασμό και την μη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Εστιάζοντας στις αρχαιότητες προειδοποιούμε ότι η επιμονή στην απομάκρυνσή του Βυζαντινού Σταυροδρομίου θα αποκαλύψει μετά βεβαιότητος ένα νέο αρχαιολογικό στρώμα με αρχαιότητες της ρωμαϊκής και ελληνιστικής εποχής, θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο εκτέλεσης των έργων λόγω των νέων ανασκαφών και δεν θα επιτρέψει τελικά την επανατοποθέτηση του γνωστού μνημειακού συνόλου του Βυζαντινού Σταυροδρομίου. Με απλά λόγια κάποιοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι το έργο θα τιναχθεί στον αέρα και μαζί με αυτό και οι αρχαιότητες! Ο πρωθυπουργός, που δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μας να τον συναντήσουμε, έχασε την ευκαιρία να κατανοήσει όχι μόνο την πραγματική αξία του ευρήματος, αλλά και τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσης του έργου. Αλλά τελικά την ευκαιρία δεν πρέπει να χάσουν η Θεσσαλονίκη και η χώρα. Η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποτελεί μαύρη σελίδα για την Αρχαιολογία, καθώς εμπλέκει τις αρχαιότητες σε ένα παιχνίδι γύρω από τα Δημόσια Έργα, το οποίο σχεδιάζεται ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση και τον Δήμο. Το βέβαιο είναι ότι το έργο στη Θεσσαλονίκη θα καθυστερήσει και οι αρχαιότητες θα καταστραφούν. Η Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο".

sea.org.gr

Οι μονοι που μπορούν να προστατέψουν τα ιστορικά μνημεία είναι οι ίδιοι οι πολίτες


Είναι πλέον φανερό ότι οι μόνοι που μπορούν να προστατέψουν τα ιστορικά μνημεία είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Είναι φανερό ότι για το κράτος τα μνημεία αποτελούν εμπόδιο στα "αναπτυξιακά" τους σχέδια.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Η συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης την πρόταση της Αττικό Μετρό για κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.
Οι δύο που πήγαν απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για τα αρχαία ήταν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Πολυξένη Βελένη και ο Βλάσης Κουμούσης καθηγητής Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Σύμφωνα με την efsyn.gr, για 5 ώρες τοποθετούνταν τα στελέχη της Αττικό Μετρό που αποδύθηκαν σε προσπάθεια να αποδείξουν ότι η προηγούμενη λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι κινδυνεύουν οι αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από τα ανεπανάληπτα βυζαντινά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί.
Μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Αττικό Μετρό, ενώ όλο το βράδυ έξω από την αίθουσα υπήρχε συγκέντρωση μελών από φορείς που ήθελαν να τοποθετηθούν.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίασης της τεχνικής έκθεσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σήεμρα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. «Είμαι εδώ μήπως μπορέσουμε και σταματήσουμε το πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Ο μόνος που θα ωφεληθεί είναι ο εργολάβος», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο Δημήτρης Ψύλλος, κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά των υπέρμαχων της απόσπασης των αρχαιοτήτων παρέστησαν στη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας
Μέχρι και την ώρα που βγήκε η απόφαση το ψήφισμα με υπογραφές για να μείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρώσει πάνω από 20.000 υπογραφές πολιτών.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για την πολιτιστική κληρονομιά


Την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, η “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς” σε καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις μεθοδεύσεις της “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ” να περάσει από το ΚΑΣ την αλλαγή της μελέτης κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου και να ακυρώσει την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οφείλουμε να διατηρήσουμε το σημαντικότερο βυζαντινό μνημειακό σύνολο που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του Μετρό αλώβητο, επισκέψιμο, διδακτικό. Είναι το χρέος που επιφορτίστηκε η γενιά μας απέναντι στο παρελθόν και το μέλλον της πόλης μας. Video Player

Read more at:
https://parallaximag.gr/agenda/events/tin-triti-leme-ochi-stin-katastrofi-ton-archaiotiton-tis-polis



Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ


             
   Αισιόδοξα νέα από τη Λατινική Αμερική
 
Για μία ακόμη φορά νιώσαμε αισιοδοξία στη Λατινική Αμερική τόσο από τις εργασίες της 7ης  Διεθνούς Συνάντησης για την Οικονομία των Εργατών όσο και από τις εμπειρίες των κινημάτων με τα οποία  συναντηθήκαμε, μέχρι τώρα  στη Βραζιλία και την Παραγουάη. Όλες αυτές τις ημέρες αισθανθήκαμε ότι οι ιδέες και οι αξίες της αυτονομίας, της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, του κοινοτισμού, της άμεσης δημοκρατίας και της  προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς παίρνουν “σάρκα και οστά” μέσα από τους αγώνες των κινημάτων,  κάτι που δείχνει ότι έχει αρχίσει να χτίζεται ένας άλλος κόσμος παρά τις δυσκολίες μέσα στις οποίες δρουν τα κινήματα αυτά εξαιτίας των  τις νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται σε αρκετά κράτη (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό κ.α)) είτε με τις πιο  ακραίες μορφές όπως του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, είτε με τον “εξευγενισμένο” αυταρχισμό του “αριστερού” Ομπραδόρ στο Μεξικό.

Θα ήθελα να ξεκινήσω την περιληπτική περιγραφή των  γεγονότων -αναλυτικά θα παρουσιασθούν με υλικά,  φωτογραφίες και βίντεο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Εναλλακτική Δράση στην Αθήνα- με μια πολύ ευχάριστη είδηση  που ήλθε από το Μεξικό: Όπως μας πληροφόρησαν οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες, η Φοιτητική Εστία του Μεξικού, η γνωστή Honorable Casa de Estudiantes (νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα) που είναι σε κατάληψη εδώ και πολλά χρόνια και κινδύνευε να εκποιηθεί, μετά από αγώνα ενός χρόνου των φοιτητών των καθηγητών και των αλληλέγγυων, εντάχθηκε επίσημα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τώρα είναι ένα ακόμη αυτοδιαχειριζόμενο μνημείο πολιτισμού,  όπως και η Basílica Sata Ana στο Βαλ Παραϊσο της Χιλής. Η ικανοποίηση από  το γεγονός αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη για την Εναλλακτική Δράση, και τη Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, γιατί όπως γνωρίζουν τα μέλη, οι φίλες και οι φίλοι της, και όσοι/ες παρακολουθούν το fb και την ιστοσελίδα της, www.enallaktiki-drasi.gr, καθώς και το fb και το  blog της Σύμπραξης www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com, έχουμε συμβάλλει και εμείς  στον αγώνα αυτό
Όσον αφορά την 7η Διεθνή Συνάντηση για την Οικονομία των Εργατών, που όπως είναι γνωστό έγινε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αξίζει καταρχήν να αναφέρουμε ότι έγινε στην Εθνική Σχολή Florestan Fernandes, τη σχολή που λειτουργεί από το 2005, από το κίνημα MST (το γνωστό κίνημα των ακτημόνων) και εκπαιδεύει εργάτες και αγρότες στην πολιτική των καταλήψεων γης και της διαχείρισης τους από τους ίδιους. Η συνάντηση ήταν για μια ακόμη φορά πλούσια σε συζητήσεις: παρουσιάσθηκαν από πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές, ειδικούς επιστήμονες και ακτιβιστές από πολλά κινήματα, περισσότερες 25 εισηγήσεις και πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 10 εργαστήρια, με θεωρητικές προσεγγίσεις και κινηματικές εμπειρίες από 16 χώρες, (από Ευρώπη, Αφρική και κυρίως Λατινική Αμερική). Οι εισηγήσεις από κινηματικές εμπειρίες αφορούσαν πρώτιστα την αυτοδιαχείριση εργοστασίων, αγροτικών καλλιεργειών, σχολείων, και επιχειρήσεων διαφόρων ειδών, όπως και από αγώνες για διεκδίκηση  δικαιωμάτων. Στη διάρκεια των συζητήσεων αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα πολιτικής εξουσίας, συνδικαλιστικής δράσης, προστασίας του περιβάλλοντος εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, σχέσεων των φύλων και άλλα, πάντα βέβαια κάτω από το πρίσμα της οικονομίας των εργατών.

Αν και όλες οι εισηγήσεις και οι αναλύσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, ξεχώρισαν, κατά τη γνώμη μου, τρεις για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχαν:
α) Η μία ήταν η παρουσίαση του κινήματος MST, του γνωστού κινήματος των ακτημόνων που από το 1984, πραγματοποιούν καταλήψεις εκτάσεων γης και τις δίνουν σε οικογένειες ακτημόνων που τις καλλιεργούν  και να ζουν από την παραγωγή και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Το κίνημα αυτό έχει εξαπλωθεί πολύ στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες. Στη Βραζιλία συμμετέχουν στο κίνημα, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 600.000 οικογένειες.
Η παρουσίαση του κινήματος συνοδεύθηκε από επίσκεψη σε μια από αυτές τις καταλήψεις έξω από το Σαο Πάολο, που ονομάζεται Buena Esperanza (Καλή Ελπίδα). Εκεί ενημερωθήκαμε από καλλιεργητές (άνδρες και γυναίκες) ότι η κατειλημμένη γη είναι 4 στρέμματα, η κατάληψη έγινε πριν από 12 χρόνια, παράγονται φρούτα και λαχανικά, συμμετέχουν 63 οικογένειες  και προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες χωρισμένων γυναικών και ανύπανδρων μητέρων.
β) Η δεύτερη ήταν α παρουσίαση που έκαναν με φωτογραφίες, βίντεο και έντυπο υλικό εκπρόσωποι των κινημάτων από τη Βενεζουέλα. Έγινε σε όλους και όλες σαφές ότι παρά τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει στη χώρα αυτή οι Αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και παρά το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει μια  ιδιόμορφη δικτατορία, ο λαός της χώρας  κτίζει την πραγματική δημοκρατία, την άμεση δημοκρατία του κοινοτισμού, αφού έχουν ψηφισθεί  ειδικοί νόμοι που καθιερώνουν θεσμούς συμμετοχής του λαού σε όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν, και
γ) Η τρίτη παρουσίαση ήταν αυτή που έκανε ο David Barkin, καθηγητής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, για την  ανάπτυξη του κινήματος των Ζαπατίστας. Μίλησε για τον τρόπο οργάνωσης της ζωής στα Καρακόλ  των Ζαπατίστας, επισημαίνοντας πως στην περιοχή Τσιάπας που κατέχουν οι Ζαπατίστας, εδώ και δεκαπέντε χρόνια χτίζεται μια άλλη κοινωνία με θεσμούς που εξασφαλίζουν την άμεση δημοκρατία, την αυτοδιαχείριση, την  πλήρη ισότητα των φύλων, την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη που στηρίζονται στον κοινοτισμό και πολλά άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι οι λαοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς αφεντικά, χωρίς πατριαρχία και χωρίς κανενός είδους εξουσίας.
Ο κ Barkin μίλησε επίσης για το κίνημα του Buen Vivir, ένα κίνημα που ξεκινά από όλους τους ιθαγενείς (Μάγιας, Αϋμάρα, Ίνκας, Μαπούτσε, Κόγια, Κετσούα και άλλους) και επηρεάζει σήμερα πολλά κινήματα κυρίως στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες προβάλλοντας με ιδιαίτερη έμφαση, εκτός των άλλων, την ανάγκη για προστασία της φύσης με την ιερή για τους ιθαγενείς λέξη Pachamama, όπως επίσης την ανάγκη  για  καθιέρωση της πραγματικής δημοκρατίας, που είναι η δημοκρατία του κοινοτισμού
Η Εναλλακτική Δράση, η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία και η Φοιτητική Εστία  του Μεξικού, οργάνωσαν εργαστήριο με θέμα “Ο αγώνας για την προστασία και διαχείριση των ιστορικών μνημείων από την ίδια την κοινωνία”. Επίσης η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία συμμετείχε σε συσκέψεις και συναντήσεις με κινήματα και επιστήγμονες, που έγιναν στην Παραγουάη για την προστασία της πολιτικής  κληρονομιάς των Ιθαγενών Γουαρανί. Οι συζητήσεις έγιναν τόσο στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν όσο και στην πόλη Σιουδάδ ντελ Έστε, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας ζουν και σήμερα Γουαρανί και όπου βρίσκεται  το Μουσείο Γουαρανί. Στις συναντήσεις συμμετείχαν αρχαιολόγοι και ιστορικοί από τους Φίλους του   Μουσείου, ενώ στην πρωτεύουσα έγινε συνάντηση με μέλη της Asociaciación Cultural Manduara μιας οργάνωσης που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία του πολιτισμού των Γουαρανί. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με κινήματα στην Κολομβία, για τις οποίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση.
Μάκης Σταύρου