Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΧΑΡΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ





ΒΙ.Δ.Α. - Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής
Μια συλλογική προσπάθεια απογραφής και καταγραφής της Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Σκοπός της ομάδας του Facebook "Βιομηχανική Αρχαιολογία" είναι η ενημέρωση των μελών της για θέματα που αφορούν την Βιομηχανική Αρχαιολογία και Διαχείριση της Βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και η ενθάρρυνση του διαλόγου. Στην ομάδα αυτή οι συμμετέχοντες ανεβάζουν υλικό από την ενασχόλησή τους με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία.
Ο Χάρτης Βιομηχανικής Κληρονομιάς είναι εξαιρετικός

https://vida-omada.blogspot.com/2018/04/blog-post_30.html?fbclid=IwAR1DprHzk2pDGthQXJzV64UvEtvTqaYV6Y4OV3dyYeLaSmckNz0U-hFVWE0

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ <<ΣΚΙΑ,, της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Έγκλημα διαρκείας στη «σκιά» της Ακρόπολης

Στο Υπερταμείο κινδυνεύουν να περάσουν 13 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου, στα οποία είναι και ο ιστορικός «Διόνυσος»
Ένα «έγκλημα» στη σκιά της Ακρόπολης φαίνεται πως συντελείται εδώ και 60 χρόνια, με τον αρχαιολογικό χώρο έκτασης 13 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το τουριστικό περίπτερο «Διόνυσος» και την ευρύτερη περιοχή στον λόφο του Φιλοπάππου, να κινδυνεύει σήμερα να περάσει στο Υπερταμείο.
Και αυτό γιατί για παραπάνω από μισό αιώνα παραμένει θολό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς το οικόπεδο-φιλέτο διεκδικούν ο ΕΟΤ (ο οποίος σήμερα εκμεταλλεύεται τα κτίρια και τα έχει παραχωρήσει έως το 2035 στο εστιατόριο «Διόνυσος») και ο Δήμος Αθηναίων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει περιφρουρήσει την περιουσία του.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής, με την υποστήριξη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του ΕΟΤ, σε μια προσπάθεια να μην περάσει η ιδιοκτησία στην κυριότητα του οργανισμού, ώστε να σταματήσει να «πληγώνεται» η περιοχή. Το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φέρεται να έχει ζητήσει από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η δυσαρέσκεια για τον γενικό γραμματέα απορρέει από την απροθυμία που επέδειξε να διορθώσει διαπιστωτική πράξη του 2014, στην οποία αναφερόταν ότι ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί υπέρ του ΕΟΤ, που συνεπάγεται ότι είναι ιδιοκτησία του.
Ο νυν γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Τσέγας, δεν προχώρησε σε έκδοση νέας διαπιστωτικής πράξης για να απαλείψει αυτήν την πρόταση ακόμα και μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, στην οποία ήταν παρών και συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ Γιώργος Τερζάκης, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξε-λός, και εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς η περιουσία του ΕΟΤ έχει περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου δημόσιας περιουσίας και εάν τελικά περάσει ο αρχαιολογικός χώρος στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ, ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική αξιοποίησή του.
Ιστορία 60 ετών
Η ιστορία των 13 στρεμμάτων αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει το 1957, όταν έγινε η απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών. Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε έναν χρόνο μετά στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να τον κατοχυρώσει και να τον εγγράψει στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο. Μόλις πέρυσι κατατέθηκε η αίτηση από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να εγγράψει την ιδιοκτησία του, κατόπιν έντονων παρεμβάσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της «Ανοιχτής Πόλης» και κατοίκων που μάχονται να σταματήσει η επιβάρυνση της περιοχής και η περαιτέρω τσιμεντοποίησή του.
Ήδη τα τουριστικά πούλμαν που καταφθάνουν στο πάρκινγκ του «Διονύσου» έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη γειτονιά, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του «Έθνους», η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1956, ενώ το επόμενο έτος με την ΥΑ 125350/5591/1956 (ΦΕΚ 268/Β'/12-12-1956) τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για τη δημιουργία πλατείας, άλσους και λοιπών συναφών κοινόχρηστων χώρων. Με την υπ' αριθ. 10/58 πράξη αναλογισμού αποζημιώσεων λόγω ρυμοτομίας αναγνωρίζεται ο Δήμος Αθηναίων ως υπόχρεος για την καταβολή της αποζημίωσης, αλλά δεν προχώρησε μέχρι το 2017 στην κατοχύρωσή του.
Το 1961 ο ΕΟΤ έχτισε το τουριστικό εστιατόριο «Διόνυσος» χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, τον δήμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 1993 ο Οργανισμός προχώρησε σε τακτοποίηση των κτιρίων που δεν είχαν οικοδομική άδεια και παράλληλα νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου «Διόνυσος». Το 2014 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, στην οποία αναφέρεται «η δομημένη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος "Διόνυσος" στον Λόφο του Φιλοπάππου, οι οποίες έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Δημοσίων Έργων υπέρ ΕΟΤ, είναι 1.165,15 τ.μ.».
Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιδιώκει να ιδιοποιηθεί τον χώρο του οικοπέδου. Μολονότι με τον Ν. 4389/2016 οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η εν λόγω έκταση, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους στην ΕΤΑΔ, ωστόσο μεταβιβάζεται η διαχείρισή του και κατ' επέκταση η εκμετάλλευσή του.
Το θρίλερ με τις εγκαταστάσεις του «Διονύσου»
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 13 στρεμμάτων, καταγγελίες κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει και εμπλοκή με το εμβαδόν των κτιρίων του εστιατορίου «Διόνυσος».
Και αυτό γιατί «λείπουν» περίπου 500 τ.μ., καθώς ορισμένα έγγραφα έχουν καταγράψει έκταση 1.165 τ.μ., όμως από τα σχέδια προκύπτει ότι είναι 1.615 τ.μ. Την ίδια ώρα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες σε αρχαιολογικό χώρο από το εστιατόριο «Διόνυσος», που έχει υπόσκαφες εγκαταστάσειε στην πίσω πλευρά, ενώ φέρεται να έχει μεγαλώσει το εμβαδόν του χώρου που εκμεταλλεύεται.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ   ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ  ΕΣΤΙΑ  ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ


Η  Φοιτητική Εστία του Μεξικού  ζητά την στήριξη στην προσπάθειά της ανακαίνησής της.
Επισυνάπτουμε τις επιστολές που έστειλε στα ελληνικά και ισπανικά πρός κοινωνικές οργανώσεις όπως και την αφίσσα και ορισμένες φωτογραφίες .







Προς τις κοινωνικές οργανώσεις:

Η Σημαντικής Αξίας Εθνική  Φοιτητική Εστία (HCNE) είναι ένα ακίνητο  που χτίστηκε το 1910 για να λειτουργήσει ως χώρος διαμονής των φοιτητών. Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας συνεχίζει να εκπληρώνει τον κοινωνικό της σκοπό στεγάζοντας φτωχούς φοιτητές από όλο το Μεξικό που σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια στην πόλη του Μεξικού.

Από το 1966 η Εστία είναι  αυτοδιαχειριζόμενη και την ευθύνη για τη φροντίδα του κτιρίου έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες  που ζουν σε αυτό και δέχονται  συνεισφορές από αλληλέγγυες οργανώσεις και γείτονες. Η Εστία  έχει περάσει από διάφορες φάσεις και σήμερα αποτελεί ένα αυτόνομο χώρο, που είναι  θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Τον Αύγουστο του 2018 πραγματοποιήθηκε στην Εστία συνάντηση διαλόγου με τον Μάκη Σταύρου, από την οργάνωση Εναλλακτική Δράση (Ελλάδα), όπου συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την προστασία των ιστορικών μνημείων, ανάμεσα στα οποία θα είναι και η Φοιτητική Εστία. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στην 3η Συνάντηση για την Οικονομία των Εργαζομένων τον Νοέμβριο, όπου ή Εστία διοργάνωσε συζήτηση με θέμα  "Η εκπαίδευση για την οικονομία των εργαζομένων" και συμμετείχε στη συζήτηση για  "τον πολιτισμός και την ιστορία".

Η Εστία εκτός από την παροχή στέγης στους φοιτητές είναι επίσης ένας κοινωνικός χώρος. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν φέτος είναι η «1η Συνάντηση και ο διάλογος με ιθαγενείς  πληθυσμούς» στο πλαίσιο του εορτασμού ης 108ης επετείου από την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας (HCNE), στην οποία (συνάντηση) έγινε συζήτηση για την  παρουσία διαφορετικών λαών και των αγώνων που κάνουν στη χώρα μας. Στη συζήτηση ακούσθηκαν  ποικίλοι προβληματισμοί, που αφορούν και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Πραγματοποιήσαμε επίσης την παρουσίαση του βιβλίου  ”Η πηγή των αστεριών”, που περιλαμβάνει διηγήσεις και ποιήματα σε γλώσσες των ιθαγενών, ενώ ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου  ζει στην Εστία.

Από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες προέκυψε η πρόταση να ξεκινήσει μια καμπάνια αναζήτησης βοήθειας για  την προστασία και την επισκευή της Εστίας. Ήδη αρχιτέκτονες και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μεξικού προσφέρουν την αλληλέγγυα στήριξή τους, κάνοντας εκτίμηση της κατάστασης του κτιρίου και αναδιαμόρφωση του ακινήτου.
Η εκστρατεία μας  απευθύνεται σε όλες τις αλληλέγγυες οργανώσεις,  και στην εργατική τάξη εν γένει. Ζητάμε την αλληλέγγυα συνεργασία  σας  τόσο για προσφορά εθελοντικής εργασίας, όσο  και  δωρεές σε χρήματα  ή προσφορές σε υλικά: ξύλα, καρφιά, υλικά καθαρισμού, χρώματα για βαφή ή τσιμέντο.




Με εκτίμηση:
 Εθνική Φοιτητική Εστία
Πλατεία σπουδαστών 11. Συνοικία Κέντρου, Δήμος Cuauhtémoc,
Τ.Κ 06020
Τηλέφωνο: 5557045291
Ιστοσελίδα: http://hcne.mex.tl/







A las organizaciones sociales:
La Honorable Casa Nacional del Estudiante (HCNE) es un inmueble construido en 1910 para funcionamiento como residencia estudiantil. A 108 años de historia sigue cumpliendo con su objeto social alojando a estudiantes de escasos recursos de toda la república mexicana que estudian en universidades públicas en la Ciudad de México.
Desde 1966 está autogestionada y el cuidado de la casa está a cargo de las y los estudiantes que en ella habitan. También recibe aportaciones solidarias de organizaciones y vecinos. La casa ha pasado por varias etapas y actualmente se constituye como un espacio autónomo, condición fundamental para el ejercicio del pensamiento crítico.
En agosto del 2018 se realizó una mesa de diálogo con Makis Stavrou, de la Organización Enallaktiki Drasi (Grecia), en el que se acordó participar de un movimiento para la protección los monumentos históricos, entre ellos la Casa de los Estudiantes. Esta propuesta se llevó al 3er encuentro de economía de las y los trabajadores en noviembre en donde la Casa organiso la mesa  << La educacion para la economia de los /las trabajadores>> y participo en el dialogo en la mesa <<cultura  e historia>>.
La Casa además de brindar alojamiento a estudiantes también es un espacio social, entre las actividades que este año ha realizado están: el “1er Encuentro y dialogo con los pueblos indigenas en el marco del 108 aniversario de la HCNE, el cual conto con la presentia de distintos pueblos y luchas de nuestro pais en donde se expusieron distintas problematicas relacionadas con el modelo de desarrollo . Tambien se organiso la presentacion del libro <<Manantial de estrellas cuentos y poesia en lenguas indigenas ,uno de cuyos autores habita en la casa .
De las actividades antiormente referidas surgio la propuesta de generar una campana para dar mantenimiento a la Casa.. Actualmente se recibe el apoyo solidario de arquitectos y estudiantes de la Universidad Nacional Autónoma de México, quienes están realizando una evaluación y remodelación del inmueble.
La campaña se está haciendo extensiva a todas las organizaciones solidarias y clase trabajadora en general. Por ello solicitamos su colaboración solidaria con trabajo y/o donaciones en efectivo o especie: madera, clavos, artículos de limpieza, pintura o cemento.
Atentamente:
La Casa Nacional del Estudiante
Plaza del Estudiante #11. Colonia Centro, Delegación Cuauhtémoc, C.P. 06020
Teléfono: 5557045291