Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ <<ΣΚΙΑ,, της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Έγκλημα διαρκείας στη «σκιά» της Ακρόπολης

Στο Υπερταμείο κινδυνεύουν να περάσουν 13 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου, στα οποία είναι και ο ιστορικός «Διόνυσος»
Ένα «έγκλημα» στη σκιά της Ακρόπολης φαίνεται πως συντελείται εδώ και 60 χρόνια, με τον αρχαιολογικό χώρο έκτασης 13 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το τουριστικό περίπτερο «Διόνυσος» και την ευρύτερη περιοχή στον λόφο του Φιλοπάππου, να κινδυνεύει σήμερα να περάσει στο Υπερταμείο.
Και αυτό γιατί για παραπάνω από μισό αιώνα παραμένει θολό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς το οικόπεδο-φιλέτο διεκδικούν ο ΕΟΤ (ο οποίος σήμερα εκμεταλλεύεται τα κτίρια και τα έχει παραχωρήσει έως το 2035 στο εστιατόριο «Διόνυσος») και ο Δήμος Αθηναίων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει περιφρουρήσει την περιουσία του.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής, με την υποστήριξη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του ΕΟΤ, σε μια προσπάθεια να μην περάσει η ιδιοκτησία στην κυριότητα του οργανισμού, ώστε να σταματήσει να «πληγώνεται» η περιοχή. Το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φέρεται να έχει ζητήσει από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η δυσαρέσκεια για τον γενικό γραμματέα απορρέει από την απροθυμία που επέδειξε να διορθώσει διαπιστωτική πράξη του 2014, στην οποία αναφερόταν ότι ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί υπέρ του ΕΟΤ, που συνεπάγεται ότι είναι ιδιοκτησία του.
Ο νυν γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Τσέγας, δεν προχώρησε σε έκδοση νέας διαπιστωτικής πράξης για να απαλείψει αυτήν την πρόταση ακόμα και μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, στην οποία ήταν παρών και συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ Γιώργος Τερζάκης, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξε-λός, και εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς η περιουσία του ΕΟΤ έχει περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου δημόσιας περιουσίας και εάν τελικά περάσει ο αρχαιολογικός χώρος στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ, ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική αξιοποίησή του.
Ιστορία 60 ετών
Η ιστορία των 13 στρεμμάτων αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει το 1957, όταν έγινε η απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών. Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε έναν χρόνο μετά στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να τον κατοχυρώσει και να τον εγγράψει στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο. Μόλις πέρυσι κατατέθηκε η αίτηση από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να εγγράψει την ιδιοκτησία του, κατόπιν έντονων παρεμβάσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της «Ανοιχτής Πόλης» και κατοίκων που μάχονται να σταματήσει η επιβάρυνση της περιοχής και η περαιτέρω τσιμεντοποίησή του.
Ήδη τα τουριστικά πούλμαν που καταφθάνουν στο πάρκινγκ του «Διονύσου» έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη γειτονιά, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του «Έθνους», η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1956, ενώ το επόμενο έτος με την ΥΑ 125350/5591/1956 (ΦΕΚ 268/Β'/12-12-1956) τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για τη δημιουργία πλατείας, άλσους και λοιπών συναφών κοινόχρηστων χώρων. Με την υπ' αριθ. 10/58 πράξη αναλογισμού αποζημιώσεων λόγω ρυμοτομίας αναγνωρίζεται ο Δήμος Αθηναίων ως υπόχρεος για την καταβολή της αποζημίωσης, αλλά δεν προχώρησε μέχρι το 2017 στην κατοχύρωσή του.
Το 1961 ο ΕΟΤ έχτισε το τουριστικό εστιατόριο «Διόνυσος» χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, τον δήμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 1993 ο Οργανισμός προχώρησε σε τακτοποίηση των κτιρίων που δεν είχαν οικοδομική άδεια και παράλληλα νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου «Διόνυσος». Το 2014 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, στην οποία αναφέρεται «η δομημένη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος "Διόνυσος" στον Λόφο του Φιλοπάππου, οι οποίες έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Δημοσίων Έργων υπέρ ΕΟΤ, είναι 1.165,15 τ.μ.».
Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιδιώκει να ιδιοποιηθεί τον χώρο του οικοπέδου. Μολονότι με τον Ν. 4389/2016 οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η εν λόγω έκταση, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους στην ΕΤΑΔ, ωστόσο μεταβιβάζεται η διαχείρισή του και κατ' επέκταση η εκμετάλλευσή του.
Το θρίλερ με τις εγκαταστάσεις του «Διονύσου»
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 13 στρεμμάτων, καταγγελίες κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει και εμπλοκή με το εμβαδόν των κτιρίων του εστιατορίου «Διόνυσος».
Και αυτό γιατί «λείπουν» περίπου 500 τ.μ., καθώς ορισμένα έγγραφα έχουν καταγράψει έκταση 1.165 τ.μ., όμως από τα σχέδια προκύπτει ότι είναι 1.615 τ.μ. Την ίδια ώρα, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει χωματουργικές εργασίες σε αρχαιολογικό χώρο από το εστιατόριο «Διόνυσος», που έχει υπόσκαφες εγκαταστάσειε στην πίσω πλευρά, ενώ φέρεται να έχει μεγαλώσει το εμβαδόν του χώρου που εκμεταλλεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου