Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

3η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 12-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
Η διαχείριση  των ιστορικών και πολιτιστικών  μνημείων από την ίδια την κοινωνία σαν κοινά αγαθά
Τα ιστορικά μνημεία αποτελούν  κοινή πολιτιστική κληρονομιά και επομένως ανήκουν σε όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν την ευθύνη αλλά και την ανάγκη να τα προστατεύουν αλλά και να τα αξιοποιούν σε όφελος  του κοινού συμφέροντος.

Όμως ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει και τα ιστορικά μνημεία όπως και όλα τα δημιουργήματα των λαών σαν εμπορεύματα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει κέρδη από αυτά. Το κράτος που είναι  υπηρέτης των μεγάλων επιχειρήσεων, παραχωρεί σε ιδιώτες για κερδοσκοπική εκμετάλλευση τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την ηθική υπόσταση της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Οι λαοί όμως γνωρίζουμε ότι τα μνημεία που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας είναι κοινή κληρονομιά όλων μας και  όχι μόνο δε θα επιτρέψουμε την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε και να τα διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι.

Η Εναλλακτική Δράση και η Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία με εθελοντές επιστήμονες έχουν δημιουργήσει σε πολλές περιοχές  συλλογικότητες πολιτών που εργάζονται από κοινού ώστε:
α) Να εντοπισθούν τα ιστορικά μνημεία, μικρά η μεγάλα, σημαντικά η ασήμαντα και να καταγραφούν.

β) Να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες η τοπική ιστορία  κάθε περιοχής.

γ) Να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στους πολίτες  σε κάθε δήμο και σε κάθε γειτονιά με σκοπό αφενός να προστατευθούν τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού και αφετέρου να γίνει μέσα από τα μνημεία να γίνει γνωστή στους ντόπιους η τοπική ιστορία αλλά και οι επισκέπτες να τα γνωρίσουν και να τα θαυμάσουν.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αρχίσει μια πραγματική συνεργασία των ανθρώπων ανεξάρτητα  από διαφορές ιδεολογικές η άλλες που τυχόν έχουν. Η συνεργασία αυτή στοχεύει αφενός στο να κάνει τους πολίτες  συμμέτοχους στη διαχείριση των ιστορικών μνημείων ώστε να συμβάλουν στην προστασία και αξιοποίηση τους από την κοινωνία , αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.                                          
                                                                                         18/3/2019                                                                              
Μάκης Σταύρου, Ιστορικός
 Εναλλακτική Δράση  www.enallaktiki-drasi.gr
Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com),
Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου