Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Οι μονοι που μπορούν να προστατέψουν τα ιστορικά μνημεία είναι οι ίδιοι οι πολίτες


Είναι πλέον φανερό ότι οι μόνοι που μπορούν να προστατέψουν τα ιστορικά μνημεία είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Είναι φανερό ότι για το κράτος τα μνημεία αποτελούν εμπόδιο στα "αναπτυξιακά" τους σχέδια.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Η συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης την πρόταση της Αττικό Μετρό για κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.
Οι δύο που πήγαν απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για τα αρχαία ήταν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Πολυξένη Βελένη και ο Βλάσης Κουμούσης καθηγητής Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Σύμφωνα με την efsyn.gr, για 5 ώρες τοποθετούνταν τα στελέχη της Αττικό Μετρό που αποδύθηκαν σε προσπάθεια να αποδείξουν ότι η προηγούμενη λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι κινδυνεύουν οι αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από τα ανεπανάληπτα βυζαντινά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί.
Μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Αττικό Μετρό, ενώ όλο το βράδυ έξω από την αίθουσα υπήρχε συγκέντρωση μελών από φορείς που ήθελαν να τοποθετηθούν.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίασης της τεχνικής έκθεσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σήεμρα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. «Είμαι εδώ μήπως μπορέσουμε και σταματήσουμε το πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Ο μόνος που θα ωφεληθεί είναι ο εργολάβος», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο Δημήτρης Ψύλλος, κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά των υπέρμαχων της απόσπασης των αρχαιοτήτων παρέστησαν στη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας
Μέχρι και την ώρα που βγήκε η απόφαση το ψήφισμα με υπογραφές για να μείνουν τα αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρώσει πάνω από 20.000 υπογραφές πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. Όταν το ίδιο το Κ.Α.Σ. βγάζει συνεχώς τέτοιες αποφάσεις τι περιμένετε δηλαδή;
    Αρχαιολόγοι δεν το απαρτίζουν; Ειλικρινά πως εξηγούνται αυτές οι αποφάσεις και ο ρόλος του. Ατζέντης σε κάθε επιχειρηματικό συμφέρον; Με ποια εμπιστοσύνη να μείνει ο κόσμος απέναντι σε επιστήμονες που υπηρετούν την ιστορία του λαού του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή