Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση
των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού σε κάθε δήμο
Αγαπητές φίλες μας και αγαπητοί φίλοι μας,
Ένα ιστορικό μνημείο και ο φυσικός χώρος που το περιβάλλει αποτελούν μια σπουδαία
κληρονομιά για εμάς, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή της επιβλητικότητας τους. Και αυτό γιατί στο παρελθόν το σημερινό μνημείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ανθρώπων και κοινωνιών, και άρα αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης, έμπνευσης και αισθητικής για όλους μας, ένα παράθυρο στο μέλλον, αν θέλετε. Ταυτόχρονα αποτελεί επίσης ένα στοιχείο της ταυτότητας του τόπου και ένα κοινό αγαθό στην κοινωνία που μπορεί να το αξιοποιήσει σε όφελος των ανθρώπων και του πολιτισμού.
Γι' αυτό θεωρούμε πως η υποβάθμιση και καταστροφή των ιστορικών χώρων που συμβαίνει
στις μέρες μας δεν αποτελεί μόνο επίθεση στην ιστορία, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες και την κοινωνία.
Δυστυχώς στις ημέρες μας και τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού αντιμετωπίζονται με κερδοσκοπικά κριτήρια και διατρέχουν πολλούς κινδύνους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα 2300 περίπου μνημεία που εντάχθηκαν στο υπερταμείο και ανακλήθηκαν μόνο μετά την αντίδραση επιστημόνων και πολιτών, ο ιστορικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος που κινδύνεψε να μετατραπεί σε διακοσμητικό στοιχείο στην αυλή ενός mall της πολυεθνικής BlackRock και τώρα κινδυνεύει από άλλη εταιρεία, τα μνημεία που βρέθηκαν στο μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο αρχαιολογικός χώρος στις Σκουριές Χαλκιδικής, που καταστρέφεται από τις εξορύξεις της El Dorado και πολλά άλλα.
Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχισθεί. Για το λόγο αυτό, μια ομάδα ενεργών πολιτών πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε τη Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία με σκοπό να δραστηριοποιηθούμε σε κάθε δήμο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού.
Θα θέλαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε σε κάθε δήμο μια ομάδα πολιτών -αρχικά μπορεί να
συμμετέχουν ακόμη και 2-3 άτομα- που με τη βοήθεια επιστημόνων από τη Σύμπραξη θα
δημιουργήσουν ενημερωτικά υλικά σχετικά με την ιστορία και τα μνημεία του κάθε δήμου.
Στη συνέχεια θα οργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση και
συμμετοχή των πολιτών.
Είμαστε σίγουροι ότι αν συμμετέχουμε όλοι και όλες στην προσπάθεια αυτή, όχι μόνο μπορούμε να σώσουμε τα μνημεία, αλλά μπορούμε να τα αναδείξουμε και να τα διαχειριστούμε σε όφελος της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Όποια φίλη ή όποιος φίλος ενδιαφέρεται να πάρει μέρος και να βοήσει στο έργο αυτό μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Θοδωρή Λυμπερόπουλο 6949073308 ή στο email sybraximnimeion@gmail.com   
Σύμπραξη για τα Iστορικά Mνημεία   www.sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com
 Fb: Τα ιστορικά μνημεία εκπέμπουν 505.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου