Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΑΘΜΟΝΙΟ

 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Δύο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στο Μαρούσι, το αρχαίο Αθμόνιο, που είναι άγνωστοι στους περισσότερους πολίτες θα επισκεφθούμε με πρωτοβουλία της ομάδας ιστορικών μνημείων Αμαρουσίου. Η ομάδα των ιστορικών μνημείων συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία  της Εναλλακτικής Δράσης και λειτουργεί στα πλαίσια της σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία. 
Οι χώροι που θα επισκεφθούμε είναι
α) Ο χώρος κοντά στο Ιασώ, όπου βρίσκονται τα θεμέλια κτιριακού  συγκροτήματος διαφόρων φάσεων,  κλασικής  εποχής, 4ος αι. π.χ.,  Ελληνιστικής εποχής, 3ος αι. π.χ. Ρωμαϊκής, Μεταβυζαντινής, όπως και της περιόδου της Τουρκοκρατίας εποχή 11ος αι. και τελευταία εποχή κατά την Τουρκοκρατία. Στο βόρειο μέρος ξεχωρίζει η Ρωμαϊκή Βίλα Ρούστικα, δηλ. μια αγροτική κατοικία με υπόγειο και αποθήκες. Σε επαφή με την αγροικία ανατολικά, υπάρχει χώρος εργαστηρίου  με στρογγυλή βάση πρέσας ελαιολάδου. Στο μέσον βρίσκονται λουτρά με εμφανή στοιχεία για ζεστό, κρύο και ανάμεικτο νερό. Νότια φαίνονται τα θεμέλια νεότερων χώρων διαμονής. Κάποια αξιόλογα στοιχεία του Αρχαιολογικού Χώρου, καλύπτονται με γυάλινη ή μεταλλική στέγη, όπως η στέγη στην Βόρεια πλευρά του χώρου, που στεγάζει δύο κλιβάνους.
β) Ο χώρος μέσα στις σημερινές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο ΟΑΚΑ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η σημερινή περιοχή του ΟΑΚΑ χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του ΟΑΚΑ βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία και το  Αδριάνειο Υδραγωγείο, με τέσσερα φρεάτια που μετέφεραν το νερό από την Κάτω Κηφισιά στις δεξαμενές στο Λυκαβητό της Αθήνας. 

Η ξενάγηση θα γίνει με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ανατολικής Αττικής και ξεναγός θα είναι η αρχαιολόγος Τζεφέρη  Ντόρα, που συμμετείχε στις ανασκαφές.


 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαϊου 2018, 10.30πμ  μπροστά στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO, Λεωφόρος Κηφισίας 39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου