Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


                                   
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή φίλων της Εναλλακτικής δράσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αμαρουσίου, η προγραμματισμένη επιστημονική εκδήλωση σχετικά με την υδάτινη ιστορία του Αμαρουσίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο ιστορικός και πρόεδρος της  Εναλλακτικής Δράσης Μάκης Σταύρου, ο οποίος τόνισε ότι η οργάνωση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των ιστορικών μνημείων, διότι διατρέχουν μεγάλους κινδύνους εμπορευματοποίησης,  υποβάθμισης και καταστροφής. Για το λόγο αυτό η
Εναλλακτική Δράση στηρίζει τη Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία, μια συλλογικότητα που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών  σε κάθε δήμο που θα ασχοληθούν με τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με αντίστοιχες  συλλογικότητες καθώς και με επιστημονικούς φορείς σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν  παρόμοια προβλήματα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο φοιτητής, Θοδωρής Λυμπερόπουλος, που συντονίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδων Σύμπραξης για τα ιστορικά μνημεία, και αναφέρθηκε καταρχήν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτών των ομάδων, με στόχο να συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες τόσο στην προστασία όσο και στην ανάδειξη και τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων, αφού το κράτος αποδεδειγμένα όχι μόνο αδιαφορεί για αυτά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτή της εκποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως και της ένταξης 2500 μνημείων στο υπερταμείο,  στηρίζει την εκποίησή τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν οι ομάδες της Σύμπραξης ανά δήμο.
Ο Φώτης Ζώης, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος Αμαρουσίου, μίλησε για την ομάδα της Σύμπραξη που έχει δημιουργηθεί στο Μαρούσι και τις προσπάθειες που καταβάλλει αφενός μεν για να διαδώσει  την ιστορική γνώση στους κατοίκους της περιοχής και αφετέρου να τους ενεργοποιήσει για την προστασία των μνημείων. Με ξεναγήσεις, σεμινάρια ιστορίας και επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, ο ομιλητής τόνισε ότι: προσπαθούμε να  φέρουμε τα ιστορικά μνημεία στο επίκεντρο της προσοχής, τόσο των πολιτών όσο και της δημοτικής αρχής και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ελπίζουμε, και θα προσπαθήσουμε για αυτό, ότι θα συσπειρώσουμε και νέα μέλη σε αυτή την πρωτοβουλία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Πάλλης, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το θέμα της ομιλίας ήταν: "ΜΑΡΟΥΣΙ: Η ΥΔΑΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , ο ρόλος του νερού στην εξέλιξη της περιοχής από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα". Η αναλυτική παρουσίαση του θέματος, τόσο με τον εύληπτο λόγο όσο και με εικόνες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση. Η σύνδεση της ιστορίας του νερού με την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην Αττική και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη και η εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής στα ρωμαϊκά, βυζαντινά και νεότερα χρόνια,  σε σύνδεση πάντα με το ρόλο του υδάτινου στοιχείου, εκτός του ότι προσέφερε πολλές γνώσεις για την περιοχή, είχε και μια πρωτοτυπία που αφενός έκανε σαφές σε όλους το γιατί η ιστορική εξέλιξη του Αμαρουσίου έχει  ιδιαίτερη σχέση με το νερό και αφετέρου πως η πορεία αυτή έφθασε μέχρι τις ημέρες μας. 
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία  η Εύα Μπάδα, αρχαιολόγος.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη, υπεύθυνη πολιτιστικών του δήμου, η οποία εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Διακολιού, Πέτρος Κούκουζας και Λευτέρης Μαγιάκης, ο Νίκος Αρβανιτάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Φιλοθέης και ο Βασίλης Μπακάλης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου ΚΑΤ. Ζητούμε συγνώμη, αν κάποιος ή κάποια εκπρόσωπος φορέα που παραβρέθηκε δεν έγινε αντιληπτός/ή
Τέλος ευχαριστούμε το Δήμο Αμαρουσίου για την παραχώρηση της αίθουσας.
                                                                                       19/2/2020
Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής

Σημ. Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και όσοι/ες ενδιαφέρονται να προμηθευθούν το DVD μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Άννα Καλουμένου 6944207403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου