Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Καταγγελίες για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας και αρχαιολογικών χώρων

Καταγγελίες για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας (και αρχαιολογικών χώρων) στη Lamda Development

Τατιάνα Ρόκου - 19 November 2019, 13:25 Traveldailynews

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν ήδη καταθέσει από κοινού στο ΣτΕ προσφυγή κατά της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145Α’ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019), που δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.


Δημόσια περιουσία, ανάμεσά της και αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτός στον Αγιο Κοσμά, που είναι εκτός συναλλαγής, παραχωρούνται επ’αόριστον από την κυβέρνηση στη Lamda Development, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Η απόφαση περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στο Ελληνικό που προώθησε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Εφημερίδα των Συντακτών”, οι τρεις φορείς των αρχαιολόγων έχουν ήδη καταθέσει από κοινού στο ΣτΕ προσφυγή κατά της ΠΝΠ (ΦΕΚ 145Α’ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019), η οποία δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι είχε προωθηθεί τρεις ημέρες πριν από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3687Β’ της 3/10/2019) με την οποία εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του Ελληνικού, που έπρεπε να συνοδεύεται από την παραχώρηση όλων των χώρων στον φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πόλου, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία για όλες τις εντάξεις περιοχών στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομικών συνεταιρισμών και των ζωνών ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Για την επίμαχη κυβερνητική επιλογή, οι τρεις φορείς των αρχαιολόγων τονίζουν ότι ”οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού, οι οποίοι αποτελούν δημόσια περιουσία που τελεί εκτός πάσης συναλλαγής, αντί να αποδοθούν σε κοινή χρήση, όπως μέχρι τώρα οριζόταν ακόμη και στην ειδική νομοθεσία για το Ελληνικό, αμέσως με την έκδοση της ΚΥΑ πολεοδομικών μελετών, παραμένουν στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρεία Ελληνικό ΑΕ η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία τους έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση.

Καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα αυτής της διαδικασίας, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον και χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο όρο ή περιορισμό η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων σε κοινή χρήση. Η μεταβίβαση και απόδοσή τους επαφίενται στην απόλυτη και ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της πωλούμενης εταιρείας Ελληνικό ΑΕ και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της, στην αγοράστρια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία Hellinikon Glpbal I SA και την εγγυήτριας αυτής Lamda Development”.

Όπως αναφέρει η εφημερίοδα, οι σύλλογοι των αρχαιολόγων αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων ”παράνομα συγκαταλέγεται το Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου όπου έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες, με ρητή πρόβλεψη στο Π.Δ. έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο”. Τονίζουν ότι η παράκαμψη του αρχαιολογικού χαρακτήρα του χώρου ”του επιφυλάσσει κοινή μοίρα με τους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την παραχώρηση της διοίκησης, διαχείρισης και χρήσης του επ’αόριστον σε ιδιωτική εταιρεία, αντί του μόνου αρμόδιου Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αρχαιολογικού νόμου”.

Ο ΣΕΑ, η ΠΕΣΑ και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, στην κοινή ανακοίνωσή τους αμφισβητούν και την έκδοση της ΠΝΠ, για την οποία αναφέρουν ότι η διαδικασία νομοθέτησης επελέγη χωρίς να στοιχειοθετείται πουθενά κάποια εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, χωρίς να εξυπηρετείται το Δημόσιο, αλλά μόνον ο επενδυτής. ”Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν ιδιωτικοποιείται μόνο η δημόσια κτήση, αλλά πολύ περισσότερο η δημόσια δράση μεταλλάσσεται σε ιδιωτική”, επισημαίνουν και καταγγέλλουν ”τις πρωτοφανείς για την ελληνική έννομη τάξη διατάξεις παράδοσης της εκτός συναλλαγής δημόσιας περιουσίας, των αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένων, σε ανώνυμη εταιρεία και δηλώνουμε ότι θα εμποδίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την υλοποίηση των παράνομων, αντισυνταγματικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων, που προωθούνται, κατά παρεκτροπή με νομοθεσία κατ’εξαίρεση”.
|

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου