Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μπλόκο από αρχαιολόγους και σωματεία στην απόσπαση αρχαιοτήτων από το μετρό Θεσσαλονίκης

 Documento 9/9/20

Τέσσερα σωματεία κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μπλόκο στην κυβερνητική απόφαση για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μοναδικών βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης έβαλαν τέσσερα σωματεία εργαζομένων και επιστημόνων καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

Την αίτηση υπογράφουν: ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η κυβερνητική απόφαση ανακοινώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περσινής ΔΕΘ και στόχευε, όπως έλεγαν οι εμπνευστές της, στο να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για τη λειτουργία του μετρό. ΚΙ αυτό επειδή θεωρούσαν ότι η απόφαση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για διατήρηση (in situ) κατά χώραν των αρχαιοτήτων καθυστερούσε το έργο (απλώς θα λειτουργούσαν όλοι οι σταθμοί πλην του σταθμού Βενιζέλου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασιες). Έναν χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει, εκτός από την ικανοποίηση του εργολάβου από τις καθυστερήσεις του εργου.

 

Γιατί κατατέθηκε η αίτηση

Τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση εξηγούν ότι είναι «ιδιαίτερη η σημασία του συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου και εξηγούν ότι η απόσπασή του «προϋποθέτει την εκρίζωση, τον τεμαχισμό, τον κατακερματισμό του, την εξαγωγή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς έκτασης 1.600 περίπου τ.μ., από μια μικρή οπή της κατασκευασμένης πλάκας οροφής και την αποθήκευσή της σε άγνωστο μέχρι στιγμής χώρο και την καταστροφή της θέσης όπου κείται αδιάλειπτα επί 16 αιώνες».

Κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης της απόφασης διότι αυτή είναι παράνομη για πέντε λόγους:

• Εκδόθηκε κατά παράβαση διατάξεων και αρχών των διεθνών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Εκδόθηκε κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, ιδίως δε του άρθρου 42, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

• Η διοίκηση όχι απλώς δεν προέβη σε έλεγχο για να βρει επιστημονική λύση διατήρησης in situ των μνημείων, αλλά μάλιστα ανέτρεψε αυθαίρετα, αναιτιολόγητα και όψιμα προηγούμενη τεχνικά εφικτή λύση η οποία είχε εγκριθεί από το υπουργείο και την Αττικό Μετρό το 2017 και εφαρμοζόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

• Η μελέτη της Αττικό Μετρό δεν είναι η μοναδική λύση, όπως ψευδώς την ονομάζει, αλλά απλώς η συνήθης και παγιωμένη μέθοδος για την ίδια και τους εργολάβους της.

• Η απόφαση εκδόθηκε βασιζόμενη σε γνωμοδότηση του ΚΑΣ που ελήφθη σε παράνομη συνεδρίασή του, εξαιτίας της συμμετοχής δύο μελών του που έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τη συνεδρίαση.

Αντιδράσεις από όλο τον κόσμο

Όπως εξηγούν τα σωματεία, «για την προστασία του συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου στην Βενιζέλου έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διεθνείς Ενώσεις Βυζαντινολόγων και επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο απευθύνουν εκκλήσεις και επιστολές στη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ενώ με την υπόθεση ασχολείται ήδη η ίδια η UNESCO. Η χώρα μας, από πρότυπο της προστασίας των μνημείων, μετατρέπεται σε παρία όσον αφορά την διαχείριση των μνημείων και διασύρεται πλέον διεθνώς ως χώρα που δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα απαιτητικό τεχνικό έργο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση (σε pdf):

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου