Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα-Κάτω τα χέρια σας από το Λόφο Στρέφη και το αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021



     από τη συνέλευση κατοίκων & αλληλέγγυων στις 30/1/2021


Το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας στη συνεδρίασή του στις 18/1, προχώρησε, για πολλοστή φορά, σε μια απόφαση για παραχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιωτική εταιρεία πάνω σε δημόσιο χώρο.

Αυτή τη φορά πρόκειται για το Λόφο του Στρέφη και τη φωτογραφική παραχώρηση αρμοδιοτήτων των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου στην πολυεθνική εταιρεία real estate PRODEA Investments, μέσω της παραπλανητικής χρήσης του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και του όρου “δωρεά” εκ μέρους της εταιρείας. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα, που διαθέτει ο προϋπολογισμός του, δεν φτάνουν για την αναβάθμιση του Λόφου. Τα χρήματά μας από τέλη και φόρους, που αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό του δημοτικού προϋπολογισμού, φτάνουν και περισσεύουν όμως, για “μεγάλους περιπάτους” και εορταστικούς στολισμούς εν μέσω lock down, ποσού 3 εκ ευρώ. Έτσι, ψήφισαν την αποδοχή της “δωρεάς” εκ μέρους της PRODEA για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή κάποιων εργασιών, με προδιαγραφές και όρους που βάζει η ίδια η εταιρεία. Οι υπηρεσίες του δήμου καλούνται από την εταιρεία να εγκρίνουν, απλά, τις επιλογές της, ενώ το σύνολο του κατασκευαστικού έργου θα πληρωθεί από τον δήμο Αθήνας.

Καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν επιλέγει τυχαία το ρόλο του φιλεύσπλαχνου “δωρητή”. Δεν λέμε μόνον εμείς ότι ο ιερός σκοπός τους είναι το κέρδος. Το λένε, με κάθε ειλικρίνεια, και τα φιλοεπενδυτικά μέσα “ενημέρωσης”. Γράφεται στο liberal: “η ζήτηση για real estate στο λόφο του Στρέφη θα μπορούσε να ζωηρέψει λόγω και του έργου ανάπλασης που πραγματοποιεί στην περιοχή πέριξ αυτού ο Δήμος Αθηναίων μαζί με την Prodea Investments. Υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα θα διατηρηθούν …. ο λόφος … θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέο τουριστικό προορισμό της Αθήνας”. Η “διατήρηση” σημαίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, την κατασκευή 9 φυλακίων εισόδου, την περίφραξη όλου του χώρου και, οπωσδήποτε, την εγκατάσταση κυκλώματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Ο Λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρειάζεται συντήρηση. Τέσσερεις δεκαετίες είναι εγκαταλειμμένος από όλες τις δημοτικές διοικήσεις, γνωστών κομματικών κατευθύνσεων. Το πράσινο συντηρείται ελάχιστα, ενώ η καθαριότητα του χώρου από τον δήμο είναι ελλιπέστατη. Ο λόφος φροντίζεται από τους κατοίκους της περιοχής, που ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του. Αυτή η κατάσταση, σε μας τους κατοίκους και επισκέπτες του αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα καθώς και σε όλους τους κατοίκους των γειτονιών μας - Κολωνός, Σεπόλια, Κολοκυνθούς, είναι βίωμα εδώ και χρόνια. Εμείς και οι συλλογικότητές μας αντισταθήκαμε και αγωνιστήκαμε να μην του αφαιρεθούν μεγάλα τμήματα από καταπατήτρια ιδιωτική εταιρεία real estate, να μην γίνει η “αυλή” ενός μεγαθήριου Mall, να βγει από την αφάνεια όπου το είχαν καταδικασμένο δημοτικές διοικήσεις και κυβερνήσεις. Σήμερα, κινδυνεύει πάλι. Η υπουργός πολιτισμού Μενδώνη και ο δήμαρχος Μπακογιάννης υπέγραψαν “μνημόνιο συνεργασίας”, με το οποίο η πρώτη παραχωρεί όλες τις αρμοδιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών στον δήμο. Το υπουργείο παραχωρεί ουσιαστικά τον αρχαιολογικό χώρο σε έναν δήμο, που ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικά του χρήματα για τους δημόσιους χώρους και συναλλάσσεται με ιδιωτικές εταιρείες, παραχωρώντας τους στη συνέχεια πλήρη εξουσία στις χρήσεις και τη λειτουργία τους. Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως και άλλα σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο, και αντίθετα είναι και θα δώσουν αγώνες για την υπεράσπιση του κοινού αγαθού του Πολιτισμού.

Όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Θέλουμε τους ελεύθερους χώρους προσβάσιμους και ανοιχτούς για όλες και όλους και όχι εμπόρευμα για λίγες/λίγους.

Ο λόφος του Στρέφη και το αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα θα παραμείνουν ανοιχτοί, ζωντανοί, ελεύθεροι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου