Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Με βία αντιμετώπισε η πολυεθνική του Αστέρα τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στη Βουλιαγμένη


 

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με βία αντιμετώπισε η πολυεθνική του Αστέρα τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στη Βουλιαγμένη

                                                                                              30/5/2022

«Αστυνομία μαζί με μπράβους της πλαζ του Αστέρα και υπαλλήλους μας παρεμπόδισαν την είσοδο για την ξενάγηση στο Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα....λες και οι Αρχαιότητες δεν ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος, αλλά είναι τσιφλίκι τους. Αρχίζω να έχω αμφιβολίες αν υπάρχει κράτος»

Αυτά έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η Θάλεια Λυγούρα, εκλεγμένη σύμβουλος στο δημοτικό διαμέρισμα Βουλιαγμένης  μετά από την απρόκλητη χρήση βίας που αντιμετώπισαν στην είσοδο της πλαζ του Αστέρα οι πολίτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της φαραωνικής μαρίνας που σχεδιάζεται στη Βουλιαγμένη. Η ξενάγηση στο Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα ήταν ενταγμένη στο διήμερο πρόγραμμα δράσεων του «Οδοιπορικού Αγώνα για τον Σαρωνικό», που έχει αποφασίσει και υλοποίησε ο Θεματικός Συντονισμός για τους φυσικούς πόρους, τους ελεύθερους χώρους και τα μνημεία του πολιτισμού.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης οι υπεύθυνοι ασφαλείας και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου με την ανοχή των παρόντων αστυνομικών και υπακούοντας στους ιδιοκτήτες της πολυεθνικής Jermyn Street Real Estate, στην οποία ανήκει ο Αστέρας, επεχείρησαν να εμποδίσουν παράνομα την είσοδο των πολιτών σε ένα κηρυγμένο και επισκέψιμο δημόσιο μνημείο παραβιάζοντας προκλητικά την απόφαση πού έχει από το  2016 ψηφίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, (ΚΑΣ), ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα είναι επισκέψιμο για όλους τους πολίτες μνημείο.

Βέβαια η πολυεθνική ιδιοκτήτρια του Αστέρα που είναι η ίδια που καταστρέφει το δάσος του Καβορίθου για να χτίσει 15 πολυτελείς βίλες, κάτι που βαφτίζει «επένδυνση», εμποδίζει με κάθε τρόπο να υλοποιηθεί η απόφαση του ΚΑΣ, διότι θεωρεί ότι πλήττονται τα συμφέροντά της. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που χρησιμοποίησαν αστυνομικούς της εταιρείας, αλλά δυστυχώς και αστυνομικούς του κράτους προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των πολιτών στον αρχαιολογικό χώρο.  Και όταν ο κ Σταύρου, ο ιστορικός που είχε αναλάβει να κάνει την ξενάγηση παρέκαμψε τον αστυνομικό κλοιό και μπήκε στο χώρο της πλαζ που (δυστυχώς) βρίσκεται ο Ναός,  καλώντας και τους υπόλοιπους πολίτες να περάσουν μέσα, δύο άτομα της ασφάλειας της εταιρείας χρησιμοποιώντας αχαρακτήριστη βία τον απώθησαν εκτός του χώρου. Τη στιγμή εκείνη η ένταση κορυφώθηκε και φαίνεται ότι   επειδή οι υπεύθυνοι της πλαζ συνειδητοποίησαντον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης της έντασης και γνωρίζοντας ότι παρανομούν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να επιτρέψουν την είσοδο σε όλους. Τελικά  μετά από μια ώρα καθυστέρηση εξαιτίας της χρήσης απρόκλητης βίας  η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Όμως και από αυτήν την εμπερία γίνεται για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες  μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν δημόσιο χώρο και θεσμό. Ακόμη και τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού τα αντιμετωπίζουν σαν εμπορεύματα και είναι έτοιμοι να τα υποβαθμίζουν ακόμη και να τα καταστρεψουν, όταν μπαίνουν εμπόδιο στις καταστροφικές «επενδύσεις» τους αγνοώντας προκλητικά ακόμη και τις αποφάσεις ενός δημόσιου θεσμού, όπως είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.  Και στην προκειμένη περίπτωση η ύπαρξη ενός μνημείου στη καρδιά δύο μεγάλων «επενδύσεων», της όπως είναι η τεράστιας μαρίνας της Βουλιαγμένης και της κατασκευής πολυτελών βιλών μέσα στο δάσος του Καβουρίου.φαίνεται ότι ενοχλεί αφάνταστα τους κερδοσκόπους «επενδυτές»

Όμως οι συλλογικότητες που οργανώσαμε τη διαμαρτυρία εναντίον της επέκτασης της μαρίνας στη Βουλιαγμένη είμαστε αποφασιμένες να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν. Παράλληλα θα απευθύνουμε για μία ακόμη φορά και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας-Βουλιαγμένης και στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να απαιτήσουμε  να εφαρμοστεί, επιτέλους η απόφαση του ΚΑΣ που εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια και να γίνει ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ένα αποδεσμευμένο από τον χώρο της πλαζ μνημείο επισκέψιμο από όλους τους πολίτες.  

SAVE VOULIAGMENH BAY--ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου