Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ,ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ


ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ   

                           ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ

Συνεχίζοντας την πολιτική της “ανάπτυξης” των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων στο Μεξικό, η νέα “αριστερή” κυβέρνηση του Μανουέλ Ομπραδόρ, σχεδιάζει  φαραωνικού τύπου έργα στην περιοχή Τσιάπας, ανάμεσα στα οποία είναι οι μαζικές τουριστικές εγκαταστάσεις, η  φύτευση εμπορεύσιμων δέντρων σε ένα εκατομμύριο εκτάρια της Ζούγκλας Λακαντόνα, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό,  πλήθος από εξορυκτικές “επενδύσεις”, και το  πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση “Τραίνο των Μάγιας”, για το οποίο μάλιστα οργανώθηκε ειδική φιέστα στις 15 Δεκεμβρίου, όπου ο  Ομπραδόρ, έκανε  σπονδή!!!! στη Μάνα Γη. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλα αυτά τα καταστροφικά σχέδια η κυβέρνηση προσπαθεί να τα παρουσιάσει σαν to αποτέλεσμα “δημοκρατικού διαλόγου” με τους ιθαγενείς

Με τα έργα αυτά  απειλούνται οι ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί  (ανάκτορα, ιερά, πυραμίδες, αγάλματα και άλλα από τον 5ο έως τον 9ο μΧ αιώνα) στα μεγάλα κέντρα των Μάγιας στο νότιο Μεξικό, όπως στο Παλένκε και το Καλκαμούλ. Επίσης κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη καταστροφή προστατευόμενα δάση, όπως  το τροπικό δάσος του Παλένκε με τους γνωστούς καταρράκτες    Άγουα Ασούλ και Μισόλ Χα, το τροπικό δάσος του Καλκαμούλ,  το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της  Αμερικής μετά από αυτό του Αμαζονίου, και η Ζούγκλα Λακαντόνα.

Σε αυτά τα σχέδια οι Ζαπατίστας δίνουν τη δική τους απάντηση: ”Θα συγκρουσθούμε, δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν εδώ αυτά τα προγράμματα της καταστροφής. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε  κανένα πρόγραμμα που καταστρέφει τη ζωή της ανθρωπότητας και σκοτώνει τη Μάνα Γη. Γιατί πίσω από αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων ντόπιων και πολυεθνικών καπιταλιστών” (ΕΖLN-1 Γενάρη 2019).

Βέβαια η κυβέρνηση Ομπραδόρ στοχεύει πρωτίστως στο χτύπημα τος αυτονομίας και της κοινωνικής οργάνωσης,  με αυτοδιαχείριση και  άμεση δημοκρατία, που εδώ και 25 χρόνια έχουν εδραιώσει με την εξέγερσή τους και τους αγώνες τους  οι Ζαπατίστας. Γιατί αυτοί οι αγώνες και ο τρόπος οργάνωσης είναι το  μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων διάλυσης της φύσης, του πολιτισμού και της κοινωνίας, που έχουν επεξεργασθεί οι πολυεθνικές εταιρείες και με προθυμία υλοποιεί το κράτος και η κυβέρνηση του Μεξικού.

Εκτός όμως από αυτό οι Ζαπατίστας ανοίγουν ένα νέο δρόμο, ο οποίος αποτελεί λύση στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η καπιταλιστική βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού σε όλες τις χώρες του πλανήτη. 

Η Εναλλακτική Δράση μπροστά στην απειλούμενη λαίλαπα που προμηνύουν τα προαναφερόμενα σχέδια συμπαραστέκεται στον αγώνα των Ζαπατίστας και των ιθαγενών λαών, γιατί πιστεύουμε ότι, αφενός ο αγώνας για την προστασία της φύσης, του πολιτισμού και της κοινωνίας θα πρέπει να γίνει κοινός για όλους τους λαούς και αφετέρου, γιατί είναι ανάγκη  να υπερασπίσουμε την ελπίδα που ζει και αντιστέκεται στα βουνά του νότιου Μεξικού.



  Οι Ζαπατίστας δεν είναι μόνοι δεν είναι μόνες!!


                  Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής
                           www.enallaktiki-drasi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου