Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ


Κατεδάφισαν το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη στην Εύβοια
3:58 πμ, Παρασκευή 29 Μάρ 2019
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Φύλλα Ευβοίας από την απόφαση για την κατεδάφιση του σπιτιού του μεγάλου αγωνιστή του 1821.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, δύο ημέρες μετά την επέτειο της 25ης Μαρτίου έγινε γνωστό πως κατεδαφίστηκε το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη.
Για την Αρχαιολογική υπηρεσία όμως, δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση. «Δε θα κατεδαφιστεί για όνομα του Θεού. Αυτό είναι ιστορικό κτίριο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί. Απλώς πρέπει να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχει. Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο αποκατάστασης και αναστήλωσής του. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστεί ιστορικό κτίριο. Όλο θα μείνει ως έχει» δήλωσε η Αγγελική Σιμώση, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
«Μεγάλη θλίψη μεγάλη οργή μεγάλη αγανάκτηση αντικρίσαμε ότι βλέπετε να γκρεμίζετε η ελληνική ιστορία, απορώ πως πάρθηκε η απόφαση» λέει κάτοικος των Φύλλων Ευβοίας.
Δήμος Χαλκίδας: Δεν υπήρχε άλλος τρόπος
Για τον δήμο Χαλκίδας που ανέλαβε το έργο, δεν υπήρχε άλλος τρόπος από να προχωρήσει σε κατεδάφιση. «Το οίκημα ήταν εγκαταλειμμένο , αγωνιζόντουσαν χρόνια να ανασκευαστεί. Αυτός ήταν ο τρόπος. Θα ανασκευαστούν όλα και θα γίνουν όπως ήταν δεν υπάρχει κάποιο θέμα, δεν μπορούσε να στηριχτεί αυτό αλλιώς» είπε ο δήμαρχος Χαλκίδας, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.
«Έπρεπε να γκρεμιστεί για να γίνει ένα ωραίο πράγμα, ήταν όλο με πέτρα, όλο, μετά από τόσα χρόνια επόμενο είναι» σημειώνει κάτοικος. «Κάναμε αγώνες να μην πέσει το σπίτι και ξαφνικά έρχεται η δημοτική αρχή, οι υπηρεσίες νεότερων μνημείων και το γκρέμισαν; Τι θα λέμε στα παιδιά μας ότι εδώ ήταν το οικόπεδο του Ανδρέα Μιαούλη;».
Ο Ανδρέας Μιαούλης γεννήθηκε στα Φύλλα Ευβοίας και έζησε σε αυτό το σπίτι μέχρι τα 17 όπου έφυγε για την Ύδρα για να λάβει μέρος στην Επανάσταση. Τα Φύλλα ήταν η γενέτειρα του θρυλικού ναυάρχου, που κατήγαγε περιφανείς νίκες επί των τουρκοαιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 (Ψαρά, Χίος, ναυμαχίες Γέροντα κ.α.).
Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Μιαούλης, στις 20 Μαΐου 1769, και η προτομή του ξακουστού θαλασσομάχου βρίσκονται εντός της κωμόπολης, απέναντι από το ιερό της εκκλησίας της Παναγίας, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου