Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Τα αρχαία μας δεν ειναι εμπόρευμα που ανηκει σε κυβερνήσεις

1 ημ. 
Ο νόμος για την απόσπαση των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ψηφίστηκε - και τώρα τι;
Το ΠΔ 85/2022, για το οποίο γίνεται τόσος χαμός στη χώρα, ώστε το έχουμε μάθει όλοι, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 17/12/2022, πριν από δύο μήνες.
Στην αρχή, μόνο μια χούφτα καλλιτέχνες άρχισαν να μιλούν και να γράφουν για την υποβάθμιση των πτυχίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Λίγο καιρό αργότερα, κατάλαβαν τι έχει συμβεί οι σπουδαστές των δραματικών σχολών, και κατέλαβαν τις κρατικές σκηνές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Άρχισαν οι καθημερινές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Με τις καταλήψεις της ΚΣΟΤ, των καλλιτεχνικών σχολείων, των Σχολών Καλών Τεχνών, και βέβαια με τη μεγαλειώδη παραίτηση των καθηγητών αρχικά της σχολής του Εθνικού και στη συνέχεια του ΚΘΒΕ και, χθες, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, πλέον μιλάμε για έναν παν-καλλιτεχνικό ξεσηκωμό, που τον αγκαλιάζει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συνάντηση εκπροσώπους από σωματεία και σχολές του χώρου την Τετάρτη 15/2 -προφανώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει εκεί, αλλά είναι η σύσσωμη κινητοποίηση των καλλιτεχνών, που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να τους καλέσει για να συζητήσουν χωρίς διαμεσολαβητές.
Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, χωρίς καθόλου διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, και με μια φάστ-τρακ κοινοβουλευτική διαδικασία, νομοθετήθηκε χθες βράδυ η απόσπαση των πέντε μεγάλων Μουσείων μας (του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη).
Θα εφαρμοστεί όμως ο νόμος αυτός; Αυτό είναι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του ΥΠΠΟΑ από εδώ και πέρα. Οι καλλιτέχνες μας δείχνουν τον δρόμο: όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κλάδων, αρχαιολόγοι, φυλακές, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, διοικητικοί, μηχανικοί και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για να διασωθούν τα πέντε Μουσεία και εν τέλει η ίδια η αρχαιολογική υπηρεσία. Τον δρόμο τον δείχνουν το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ και η Επιτροπή Αγώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: όλοι μαζί, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες, αποχές, καταλήψεις, εκδηλώσεις και με κάθε άλλο μέσο , μπορούμε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, έτσι ώστε να να ανατρέψουμε το νέο νομοθέτημα - ακριβώς όπως την περίδο των μνημονίων καταφέραμε να ξαναγίνει το ΥΠΠΟΑ ανεξάρτητο (ενώ για χρόνια είχε υποβαθμιστεί σε τμήμα του ΥΠΕΠΘ) και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα. Ή ακριβώς όπως οι καλλιτέχνες, δυο μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ 85, έχουν καταφέρει με την αποφασιστικότητά τους να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να συναντηθεί μαζί τους, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί μέχρι τέλους!
Συντονιζόμαστε με τους καλλιτέχνες και με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους για μουσεία - τέχνες - πολιτισμό για όλους!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου