Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

περι αποτελεσματικότητας ( απο το facebook)

Περί αποτελεσματικότητας
Εάν κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο μπορεί να το κάνει με ένα ενιαίο εισιτήριο.
Αλλά από το 2009 το ΝΠΔΔ Μουσείο Ακροπόλεως δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί με το ΝΠΔΔ ΟΔΑΠ για την έκδοση ενός ενιαίου εισιτηρίου που να περιλαμβάνει την Ακρόπολη και το Μουσείο.
Γιατί τα κατά άλλα αποτελεσματικά και ευέλικτα Δ.Σ. των δύο αυτών οργανισμών δεν έχουν καταφέρει τόσο καιρό να κάνουν κάτι που θα διευκόλυνε τους επισκέπτες καθώς θα μείωνε τις ουρές και τον χρόνο αναμονής. Με αυτό τον τρόπο θα συντελούσε στην αύξηση της επισκεψημότητας καθώς θα προσέλκυε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στους δύο χώρους και ιδίως στο μουσείο το οποίο δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να προσελκύσει τον ίδιο αριθμό επισκεπτών με αυτούς της Ακρόπολης. Θα συντελούσε επίσης και στην αύξηση των εσόδων καθώς οι επισκέπτες θα χρησιμοποιούσαν και τις άλλες υπηρεσίες όπως πωλητήρια και καφετέριες.
Γιατί ο ΟΔΑΠ που τονίζω είναι επίσης ΝΠΔΔ δεν έχει ακόμα εκδώσει μια ενιαία κάρτα στην οποία να περιλαμβάνονται όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας;
Γιατί δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με το ΔΣ του Μουσείου Μπενάκη το οποίο είναι επίσης ΝΠΔΔ.
Γιατί δεν έχει συνεργαστεί με τα ιδιωτικά μουσεία όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έτσι ώστε να συμμετέχουν και αυτά σε μια ενιαία τουριστική πολιτιστική κάρτα που να δίνει την δυνατότητα σε έναν ταξιδιώτη να επισκέπτεται όσα περισσότερα μουσεία μπορεί;
Δεν είναι τα Δ.Σ. αυτών των μουσείων ευέλικτα, αποτελεσματικά και εξωστρεφή όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της μετατροπής των 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ;
Δεν έχουν φαντασία;
Δεν ξέρουν τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι τεχνικά και νομικά εύκολο. Και ίσως να έχουν δίκιο αλλά για αυτό δεν είναι τα ΝΠΔΔ ; Να λύνουν τις δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκουν λύσεις.
Αποτελεσματικότητα δεν είναι μόνο οι ομοιόμορφες στολές, οι ευγενικοί φύλακες, τα εντυπωσιακά front desk, τα πολυμέσα, οι καλλιτεχνικές δράσεις μέσα στους εκθεσιακούς χώρους και η απόλαυση της γαρδούμπας υπό της ήχους της άρπας.
Υγ.
Ναι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης έχει πολλά καλά όπως την συλλογή του, το σύστημα εισιτηρίων, τις κτιριακές υποδομές και το προσωπικό για να αναφέρω τα πιο σημαντικά.
Αλλά και τα 5 μεγάλα μουσεία που απειλούνται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχουν εξίσου σημαντικές και εντυπωσιακές συλλογές και οι κτιριακές υποδομές τους μπορούν να βελτιωθούν με τις κατάλληλες επενδύσεις.
Παράγουν επιστημονικό και πολιτιστικό έργο με εκθέσεις, δράσεις, βίντεο και αναρτήσεις στα social media.
Φιλοξενούν πλήθος πολιτιστικών δράσεων.
Διαθέτουν καλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
¨Οσο για τα εισιτήρια ε θα μπορούσε ο ΟΔΑΠ (που είναι ΝΠΠΔΔ) να υιοθετήσει το ομολογουμένως καλύτερο σύστημα του ΝΜΑ.
Λύσεις υπάρχουν για να γίνουν τα δημόσια και εθνικά μουσεία ακόμα πιο "ευέλικτα" και "αποτελεσματικά".
Αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση που έχει άλλες προτεραιότητες που δεν συνάδουν απαραίτητα με το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.
ΑΚ   Αρχαιολόγος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου